Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi tokom protekle nedelje predao je na upotrebu objekat regionalne sigurne kuće za smeštaj žena i dece žrtava porodičnog nasilja u čiju je izgradnju Evropska komanda američke vojske, preko Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD, uložila 213.000 dolara, dok je ostatak sredstava obezbedila gradska uprava Vranja.

Radovi na izgradnji ovog objekta, prvog ovakve vrste južno od Niša, počeli su u avgustu 2014. i odvijali su se pod nadzorom inženjerskog korpusa američke vojske. Sigurna kuća u Vranju ima kapacitet da pruži utočište za 25 žrtava porodičnog nasilja iz Vranjskog i Pčinjskog okruga.

Projekat je sproveden u partnerstvu sa Fondom B92, kao deo nacionalne kampanje preduzete u cilju da se podigne svest javnosti o problemu porodičnog nasilja i da se obezbede sigurne kuće za žrtve. Opština Vranje je obezbedila lokaciju, neophodne komunalne priključke kao i stručni nadzor za rad ovog objekta socijalne zaštite, dok je Fond B92 uz pomoć donatora obezbedio opremanje objekat nameštajem, kao i neophodnim kuhinjskim priborom.

– Imajući ovo u vidu, projekat predstavlja izuzetan primer saradnje između vlasti, nevladinih organizacija i privatnog sektora koji su se udružili na lokalnom nivou u borbi protiv ozbiljnog globalnog problema kakav je porodično nasilje. Žrtve porodičnog nasilja su među najugroženijima u društvu i ovaj projekat pomaže da im se pruži zaštita i značajno poboljša kvalitet života – naveo je ambasador Kirbi, i sam zadovoljan što je objekat urađen po svim standardima kada je u pitanju ovaj vid pružanja socijalne zaštite najugroženijim grupama.

Volonterski tim NVO Odbor za ljudska prava uručio je kompjuter kao prvu donaciju jedne organizacije civilnog društva sa juga Srbije budućim korisnicima usluga Sigurne kuće.

– Naša organizacija je pokrenula akciju za prikupljanje knjiga za biblioteku koja će biti u Sigurnoj kući i do sada smo sakupili oko dve stotine knjiga, a drago nam je što je i ambasador Kirbi dao svoj lični prilog biblioteci, što će sasvim sigurno obezbediti nastavak ove akcije, ali i pokazati širu društveno socijalnu solidarnost sa ženama žrtvama porodičnog nasilja – rekla je Suzana Antić, jedna od koordinatorki NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja.

Direktor Fonda B92 Veran Matić nada se da će Sigurna kuća na jugu Srbije, s obzirom na uočene probleme, biti ključni segment za zaštitu žena od porodičnog nasilja koje je i u ovom regionu prisutno usled posledica ekonomske tranzicije.

Osam žrtava porodičnog nasilja

Prema podacima NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja od 2008. godine, registrovano je sedam slučajeva porodičnog nasilja u kojima je smrtno stradalo osam žena sa juga Srbije. SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja godišnje prema podacima volonterskog tima i do tri stotine poziva u kojima se prijavljuje partnersko nasilje. Od početka 2015. godine SOS telefon registrovao je 43 poziva iz oblasti porodičnog i partnerskog nasilja iz sedam opština Pčinjskog okruga.

Savetovanje o funkcionisanju Sigurne kuće

Odbor za ljudska prava i SOS telefon u sredu će u zgradi načelstva Pčinjskog okruga organizovati savetovanje sa nadležnim institucijama, policijom, pravosudnim organima, socijalnim ustanovama i volonterima civilnog sektora o primeni standarda u funkcionisanju Sigurne kuće. Očekuje se da će na savetovanju govoriti i Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu.

FOTO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari