Bolnice teraju porodilje da se odreknu prava da tuže za lekarsku grešku, advokat tvrdi da je taj dokument pravno ništavan 1foto FoNet Ana Paunković

Svaki dokument u kojem se od porodilja ili drugih pacijenata traži da se odreknu prava da tuže bolnicu u slučaju da tokom porođaja ili operacija dođe do neželjenih posledica je pravno ništavan, izjavio je FoNetu advokat Nenad Cvjetičanin, komentarišući dokument koji porodilje dobijaju pred porođaj u KBC Zvezdara.

„Sporazumeli smo se da oslobađamo obaveza, zahteva za odštetom ili bilo koje odgovornosti od bilo koje štetne posledice koja može da iskrsne iz planirane procedure, uključujući komplikacije vezane za porođaj, postporođajni period, kao i komplikacije vezane za buduću trudnoću i porođaj. Oslobađamo bolnicu, kao i stručni tim od svake odgovornosti u vezi sa kasnijim nesporazmima i sporovima koji mogu iskrsnuti između pacijentkinje i supruga/partnera“, piše u dokumetu koji je FoNet dobio na uvid.

Upitan da li dokument u kojem pacijenti oslobađaju bolnicu odgovornosti ima pravnu težinu, Cvjetičanin je odgovorio da taj dokument ima dva dela, prvi u kojem se pacijenti obaveštavaju o pravima i medicinskim procedurama i da je to u potpunosti u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

„Međutim, u najbitnijem svom delu, odnosno u poslednjem pasusu, on je u dubokoj suprotnosti sa Zakonom o pravima pacijenata, koji u svom članu 31, kaže da se medicinski radnici ne mogu osloboditi odgovornosti od posledica lekarske greške“, dodao je Cvjetičanin.

Kako je istakao, čak i ukoliko je porodilja ili bilo koji drugi pacijent potpisao dokument slične sadržine, oni ipak mogu tražiti nadoknadu štete.

„Ukoliko dođe do sudskog spora između pacijenta i bolnice, sud će potpuno odbaciti tu odredbu i smatrati je ništavnom“, naglasio je Cvjetičanin.

Prema njegovom obrazloženju, Zakon o zaštiti pacijenata ima odredbu koja štiti pravo pacijenta da traži nadoknadu štete, i ta odredba je imperativna, što znači da nikakvim sporazumom lekar ne može da se oslobodi eventualne odgovornosti.

Cvjetičanin je naglasio da mu nije jasno šta je pravna služba bolnice koja je sastavljala taj dokument htela da postigne, niti što „nisu pročitali jedan od osnovnih odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata“.

„Sem osnovnih nepoznavanja Zakona, taj dokument pokazuje i jednu zlu nameru. Pazite, ako je to dato od neke državne zdravstvene ustanove, smatram da to pokazuje neku zadnju nameru unutar institucija koje treba da nam pruže zaštitu“, rekao je Cvjetičanin.

Govoreći o sadržini dokumenta, on je ocenio da je pisan „na brzinu“ i podsetio da su „državne institucije dužne da dokumente pišu ćiriličnim pismom, a da je ovaj napisan latinicom“.

„Uz to smo primetili i jednu slovnu grešku, što nam ukazuje da je ovo napisano na brzu ruku i da nije prošlo nekoliko vrsta provera koje bi ovakvi dokumenti morali da prođu“, predočio je Cvjetičanin.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić kaže da porodilište u KBC Zvezara, sudeći po njenom iskustvu, nije jedino koje porodiljama na potpis daje dokument o oslobađaju od odgovornosti.

„Mame nam pišu da veliki broj porodiliša takav dokument servira mamama pred najlepši trenutak u životu. Brojna porodilišta širom Srbije imaju ovaj ili sličan dokument koji je sa mnog strana problematičan i protivzakonit“, tvrdi Ružičić.

Ona smatra da se takvim dokumentima žene zastrašuju.

Prema njenom tumačenju, dokument u kojem se od porodilje zahteva da bolnicu oslobodi odgovornosti može da se protumači kao neka vrsta akušerskog nasilja.

„Akušersko nasilje je višedecenijski problem koji se ne rešava zato što ne postoji volja da se neko zaista bavi time. Brojni ministri i ministarke su obećavali svašta na ovu temu, ali gotovo niko ništa nije ispunio“, ukazala je Ružičić.

Da bi se problemi rešili, ona smatra da je neophodna primena zakonskih propisa, posebno što je Zakon o zaštiti prava pacijenata vrlo dobar.

Ružičić misli da je dokument pokušaj koji se može protumačiti kao pokušaj da se zaštite oni koji rade u porodilištima, ali napominje da je to „korak u pogrešnom pavcu“.

„Ovo je pokušaj da se lekari odreknu odgovornosti, ali s obzirom na to da je dokument o tome pravno ništavan, vreme je da se zapitamo kako smo došli do toga“, rekla je Ružičić.

FoNet je kontaktirao KBC Zvezdara, ali nije dobio zvanični komentar i sagovornika za ovu temu.

Ni Lekarska komora nije odgovorila na upit FoNeta da komentariše sporni dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari