"Porodiljsko odsustvo mi je jedan od najlepših perioda u životu": Tata iz Zrenjanina koji je zamenio mamu 1Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninac Predrag Peđa Mitrić jedan je od prvih očeva koji je iskoristio mogućnost da deo porodljiskog odsustva provede sa svojim trećim detetom. Tih godinu i po dana pamtiće kao jedan od najlepših perioda u životu.

Kada mu je supruga posle šest meseci porodiljskog odsustva sa trećim detetom, sinom Vidakom, rekla kako joj se ide na posao, Predrag nije imao dilemu.

Rekao je: „Pa ja ću ostati sa decom, a ti radi“. Pre skoro 12 godina bio je jedan od retkih očeva koji je iskoristio pravo koje je država omogućila.

– Radio sam u banci, a supruga je prosvetni radnik. Već smo imali dvoje dece, sina Ognjena i ćerku Milu, kad se rodio Vidak i kada se pojavila mogućnost da i očevi deo porodiljskog odsustva provedu sa detetom. Uopšte nisam imao dilemu i rekao sam supruzi da ide na posao, a da ću ja da ostanem sa sinom. Kako je to bilo nešto novo, svoju sam firmu obavestio tek kada sam prikupio sve papire, plašeći se problema na poslu. Zvanično sam im rekao da ću na porodiljsko, koje je za treće dete trajalo dve godine. Supruga Slavica iskoristila je prvih šest meseci i počela da radi, a ja ostatak od godinu i po – priča naš sagovornik.

"Porodiljsko odsustvo mi je jedan od najlepših perioda u životu": Tata iz Zrenjanina koji je zamenio mamu 2
Porodica Mitrić, Foto: Privatna arhiva

I do tada, Predrag je delio poslove sa suprugom. Znao je sve po kući da uradi, Ognjen je imao 12, a Mila 6 godina i nije se uplašio da preuzme brigu o deci i kući.

– Kada se Ognjen rodio, radio sam u društvenoj firmi i imao sam vremena da učestvujem u njegovom odrastanju. Kad se rodila Mila, već sam bio u banci. Njenog se detinjstva, tih prvih godina, jedva sećam. Stalno sam bio na poslu. Uopšte nisam imao dilemu. Želeo sam da učestvujem u odrastanju Vukana. Ne da nisam imao dilemu, nego se nikada nisam ni pokajao. Taj period pamtim kao jedan od najsrećnijih u svom životu. Vidak je bio dobra beba, mogao sam da se posvetim i starijoj deci i da poradim po kući – priča Mitrić.

Kao jedan od prvih očeva koji je koristio mogućnost porodiljskog odsustva, nije odmah imao razumevanja u okruženju.

Malo su se čudno smeškali prijatelji kada su ga viđali u parkiću ispred zgrade sa mamama i decom. Bio je jedini otac koji je, na ovaj način, brinuo o svom detetu.

Danas kaže da je jako srećan kada u svojoj okolini, pa i na poslu, vidi da sve više očeva koristi deo porodiljskog odsustva.

– Nije razumela okolina, a nisu baš razumeli ni na poslu. Kad sam se vratio posle godinu i po dana, premeštan sam na nižu poziciju sa manjom platom. Ali, nisam se zbog toga potresao. Promenio sam posao i to je to -seća se Predrag.

Kako dodaje, za period tate na porodiljskom vezuju ga najlepša sećanja, a sa Vidakom je posebno povezan, iako divan odnos ima i sa starijom decom.

-Ognjen je već odrastao čovek, ima 24 godine, Mila ide u treći razred srednje škole, a Vidak u peti razred osnovne. Svi smo jedna velika, srećna i moderna porodica i verujem da je i odluka da ostanem kod kuće jedan period samo dala dodatni doprinos skladnim i posebnim porodičnim odnosima – završava Predrag Mitrić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari