Godišnje će na odeljenju vanbolničkog porodilišta u Preševu svet ugledati između petsto i osamsto novorođenčadi, čime će biti smanjen pritisak na ovaj vid zdravstvenih usluga u Opštoj bolnici u Vranju.

Porodilište u Preševu koje će raditi u okviru lokalnog Doma zdravlja ima 12 ležajeva, a radiće i tri lekara sa pratećim medicinskim osobljem. Porodilište u ovoj opštini koju većinom naseljavaju etnički Albanci ponovo je otvoreno nakon 26 godina. Od tada su trudnice iz ove opštine koristile porodilište u Opštoj bolnici u Vranju.

U ovaj zdravstveni objekat uloženo je prilično sredstava. Iz državnog budžeta je izdvojeno 230 miliona dinara, dok je iz fondova EU uloženo oko 250.000 evra za nabavku opreme. Svoju donaciju dao je i premijer Albanije Edi Rama u iznosu od 50.000 evra. Do zakašnjenja u početku rada porodilišta u Preševu došlo je zbog procedure u zapošljavanju lekara akušera. Porodilište u Preševu i dalje će imati stručnu podršku lekara iz Opšte bolnice u Vranju.

Do otvaranja porodilišta u Preševu bio je to problem koji je često korišćen i u političke svrhe, i za kritiku od strane lokalnih albanskih političara o navodnoj nebrizi države Srbije za ovaj problem. Sa druge strane u Vranju se komentarisalo kako porođajima u ovdašnjoj Opštoj bolnici novorođena deca albanske nacionalnosti u matičnim knjigama dobijaju kao mesto rođenja – Vranje, što se smatralo „menjanjem demografske strukture opštine Vranj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari