Portal dnevnog lista Danas, na adresi www.danas.rs, bio je u grupi najčešće traženih sajtova preko pretraživača Google u prošloj godini, objavila je britansko-srpska agencija Genuine Market Research. Istraživanje na temu šta su Srbi u toku 2015. najčešće tražili na internetu preko Google pretraživača za svako slovo azbuke sprovela je agencija koja je član ESOMAR-a i britanskog Market Research Society-ja (MRS). Cilj istraživanja bio je Identifikovati prva tri najtraženija pojma na Google Search-u Srbiji na svako zadato slovo azbuke.

Rezultati ukazuju da prosečan korisnik Google Search-a u Srbiji teži da bude dobro obavešten o aktuelnim događajima, te na internetu prati dnevnu štampu i sport, a jedan od nezaobilaznih izvora na temu vesti, analitičkih sadržaja i kolumni jeste i portal lista Danas.

Znanje o sportu prosečan korisnik pokušava da unovči u kladionici, ali svestan da je potrebno i malo sreće, gleda u horoskop i tumači snove. Osim što voli da se zabavi uz igrice, domaće i strane serije, filmove i crtaće, svoj trgovački talenat ili talenat za pametnu kupovinu, oprobaće na sajtovima za onlajn trgovinu ili sajtovima za male oglase. Voli šoping, a modne savete potražiće na blogovima i Instragramu. LJubav je važna tema, a srodnu dušu potražiće i preko aplikacija za upoznavanje kao što je Badoo. Praktičan je, te će popravke i džem pokušati da napravi sam. Mentalne vijuge razgibaće uz partiju šaha, a svoju intelektualnu radoznalost zadovoljiće na Vikipediji.

Od poznatih potražiće Đokovića, Balaševića, Šešelja, ali i Andriju i Anđelku. Često će proveriti brzinu interneta koju isporučuje provajder, a oko će držati i na sajtovima banaka. Mejl će proveriti često. Rado će leteti Wizz-om, najverovatnije za Švedsku.

Prosečan korisnik često posećuje društvene mreže, premda i nije baš najsigurniji kako se tačno piše taj Jutjub. Ali i ne haje, to može i Google/

Rezultati su dobijeni na google.rs pretraživaču uz pomoć autocomplete funkcije. Istraživanje je obavljano u više navrata tokom 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari