Portparol: Pad Kosova u indeksu slobode medija zbog nasilja na severu i slučaja Klan Kosova 1Foto: Printscreen/ Ekonomiaonline

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu ocenio je danas da je do pada Kosova u indeksu slobode medija organizacije „Reporteri bez granica“ došlo zbog dešavanja na severu i slučaja televizije Klan Kosova.

Reagujući na novi izveštaj „Reportera bez granica“ u kojem je Kosovo rangirano na 75 mestu, 19 mesta niže od prethodne godine, Krieziu je na Fejsbuku napisao da prošla godina nije bila laka, ali da taj rezultat nikako ne treba da obeshrabruje.

Ocenio je da su dva pitanja uticala na slobodu medija i to događaji na severu Kosova i slučaj pokušaja oduzimanja licence televiziji Klan Kosova.

„Posle dve godine značajnog napretka u Indeksu slobode medija RBG, ovogodišnja rang-lista ne bi trebalo da nas obeshrabri jer nije bila laka godina, posebno u bezbednosnom smislu, s obzirom na dešavanja na severu. Naprotiv, pred globalnim rizikom od podrivanja slobode štampe, njenog kredibiliteta i nezavisnosti, pravo je vreme da se podsetimo i iskoristimo ulogu koju svako ima u zaštiti i jačanju nezavisnih i profesionalnih medija, kao jednog od glavnih stubova demokratskih društava“, napisao je Krieziu.

Ocenio je da se u izveštaju „Reportera bez granica“ neutralnim jezikom opisuju napadi na novinare tokom maja i juna 2023. godine rečima da su „napadi na novinare pojačani tokom političkih tenzija između Prištine i i Beograda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari