Portugal, koji će 1. jula preuzeti predsedavanje Evropskom unijom od Nemačke, sazvaće za 23. jul međuvladinu konferenciju koja će pripremiti nacrt ugovora o reformi institucija EU, saopštio je u subotu portugalski premijer Žoze Sokrateš. On je novinarima u Briselu rekao da se nada da će tekst ugovora biti usvojen u oktobru na neformalnom samitu EU u Lisabonu, pošto ga prethodno usvoje šefovi diplomatija EU na sastanku u septembru u Beču.

Portugal, koji će 1. jula preuzeti predsedavanje Evropskom unijom od Nemačke, sazvaće za 23. jul međuvladinu konferenciju koja će pripremiti nacrt ugovora o reformi institucija EU, saopštio je u subotu portugalski premijer Žoze Sokrateš. On je novinarima u Briselu rekao da se nada da će tekst ugovora biti usvojen u oktobru na neformalnom samitu EU u Lisabonu, pošto ga prethodno usvoje šefovi diplomatija EU na sastanku u septembru u Beču.
„Želimo da ubrzamo proces. Naša namera jeste da tokom neformalnog samita u oktobru u Lisabonu usvojimo tekst ugovora“, rekao je Sokrateš. Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Briselu ocenila da postoje „dobre šanse“ da novi ugovor o reformi institucija EU, koji treba zameni propali evropski ustav, stupi na snagu 2009. godine.

Glavne tačke ugovora

l Novi tekst više neće sadržati termine koji bi povezivali EU s federalnom državom, kao što je termin „ustav“ ili državni simboli zastava i himna, iako će ti simboli nastaviti da postoje l Ukida se funkcija ministra spoljnih poslova, a uvodi mesto visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost koji će imati ista ovlašćenja i biti potpredsednik Evropske komisije s mandatom da koordinira spoljnu politiku l Evropska Povelja o ljudskim pravima, koja sadrži 54 člana o političkim i socijalnim pravima Evropljana, neće u budućem tekstu ugovora biti navedena u celini; Jedan član koji će se odnositi na tu povelju propisivaće da je povelja i dalje pravno obavezujuća, osim za Veliku Britaniju koja će imati pravo izuzetka l Sistem glasanja preuzet je iz starog ustava kojim je predviđeno da se odluke donose ako dobiju podršku 55 odsto članica, s tim da one predstavljaju 65 odsto stanovništva EU; sistem stupa na snagu 2014. s tranzicionim periodom do 2017.

l Oblasti oko kojih će se odluke donositi kvalifikovanom većinom i uz saglasnost Evropskog parlamenta proširiće se na oko 40 novih područja, pre svega u pravosudnoj i policijskoj oblasti; Britanci i Irci su uspeli da se izbore za pravo da usvojene odluke iz tih oblasti primenjuju samo ako smatraju da su im u interesu l Od 2009. Evropskom unijom će predsedavati stalni predsednik Evropskog saveta (koji okuplja evropske lidere) s mandatom od dve i po godine, umesto sadašnjeg rotirajućeg šestomesečnog predsedavanja svake zemlje članice; l Broj evropskih komesara od 2014. neće više biti jednak broju zemalja članica, već će dve trećine država delegirati svoje komesare; države će biti predstavljene na osnovu „ravnopravne rotacije“

Posle usvajanja nacrta ugovora na samitu u Lisabonu, zemlje članice EU trebalo bi da pristupe ratifikaciji ugovora. To bi moglo da se pokaže kao rizičan zadatak za zemlje koje budu organizovale referendum zbog mogućeg neuspeha, kao što je to bio slučaj prilikom izjašnjavanja građana o nacrtu

Upornost se isplatila: Poljski premijer Jaroslav Kačinjski napušta samit

evropskog ustava na referendumu, pre svega u Francuskoj i Holandiji 2005. godine. Merkelova je rekla da je to pitanje uticalo na način na koji su vođeni razgovori o tekstu novog ugovora.
„Morali smo da pravimo kompromise, posebno za zemlje koje su rekle „ne“ na referendumu, ili za Veliku Britaniju koja nije želela da organizuje referendum“, rekla je ona. Francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Toni Bler u subotu su pozdravili dogovor članica EU o novom ugovoru koji će zameniti nacrt evropskog ustava. Sarkozi je ocenio da je to „dobra vest za Evropu i Francusku“, dok je Bler rekao da će budući sporazum omogućiti EU da „krene napred“ posle krize oko evropskog ustava.
On je rekao da 20 godina posle pada Berlinskog zida EU nije mogla da ostavi po strani potrebe najvećih članica iz istočne Evrope. „Nema pobednika i gubitnika i Evropa se ponovo vratila na kolosek, mandat je jasan i precizan i datumi su utvrđeni“, rekao je francuski predsednik. Bler je izrazio uverenje da će tekst ugovora biti relativno lako utvrđen. „Najvažnije je to što će nam omogućiti da napredujemo u stvarima koje su mnogo značajnije“, rekao je britanski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari