Portugalija lider u vakcinaciji najmlađih protiv kovida 1

Milioni doza vakcina protiv kovida 19 do sada su dati mlađima od 18 godina, a trenutno u Evropi Portugalija je država koja je vakcinisala najveći procenat među najmlađim uzrasnim grupama koje mogu da dobiju vakcinu.

U Portugaliji, koja je inače i lider u vakcinaciji u Evropi, jedna trećina mlađih od 18 primila je vakcinu. U ovoj državi preporučena je vakcinacije sve dece u uzrastu od 12 do 18 godina jednom od odobrenih vakcina – Fajzer i Moderna.

Nakon Portugalije najveći procenat vakcinisane dece ima Belgija (27 odsto), Finska i Island sa po 26 odsto, kao i Francuska (25 odsto). Najmanji udeo vakcinisanih među najmlađima imaju Bugarska (manje od jedan odsto), Hrvatska (1.7 odsto) i Rumunija (2.9 odsto).

Istovremeno, u Americi je vakcinisano 8,2 miliona dece uzrasta od 12 do 15 godina.

Vakcinacija dece u EU moguća je RNK vakcinama – Fajzer i Moderna, koje su prethodno dobile odobrenje od Evropske agencije za lekove za upotrebu među decom starijom od 12 godina.

Određene države poput Švedske i Danske, gde je do sada vakcinisano 11 odnosno 21 odsto mlađih od 18, nedavno su obustavile upotrebu Modernine vakcine među ovom starosnom grupom zbog sumnje da postoji povećan rizika od miokarditisa i perikarditisa  nakon vakcinacije.

Upala srčanog mišića ranije je primećena među mlađim ljudima, pre svega muškarcima, koji su primili RNK vakcinu. Međutim, pošto se radi o izuzetno retkim slučajevima, zaključak svi regulatornih agencija bio je da korist od primanja vakcine prevazilazi potencijalni rizik.

Fajzer vakcina odobrena je za upotrebu među starijima od 12 godina i u Srbiji. To znači da bi nju moglo da dobije 480,000 dece. Međutim, poslednji podaci koji su se pojavili u javnosti bili su da je tek 5,000 adolescenata vakcinisano protiv kovida.

Iako su deca od početka pandemije najmanje ugrožena grupa, jer uglavnom razvijaju lakšu formu bolesti, sa širenjem zaraznijeg delta soja, i sve većim brojem zaraženih, došlo je i do porasta broja dece koja su bila hospitalizovana zbog kovida 19, kao i onih sa najtežim formama bolesti. Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti u Americi je od posledica kovida 19 preminulo oko 500 mlađih od 18 godina.

Imunolog prof dr Miloš Marković i docentkinja Emina Milošević stoga smatraju da deca treba da prime vakcinu protiv kovida, pogotovu ako imaju neku od hroničnih bolesti ili gojaznost, ističući istovremeno da je do sada dato dovoljno doza vakcina u svetu da se potvrdi njihova bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari