Broj nastradalih u poplavama i klizištima na portugalskom ostrvu Madeira popeo se na 40 i dok spasilačke ekipe pretražuju pogođene oblasti strahuje se da bi moglo biti još žrtava. „Ima 40 mrtvih, ali taj broj još nije konačan“, izjavio je regionalni sekretar za socijalne poslove Francisko Ramos, dodajući da će se potraga za telima stradalih nastaviti. Više od 100 ljudi je povređeno, a oko 200 je ostalo bez domova, zbog čega su morali da se presele u privremena skloništa.

Jaka kiša je u subotu izazvala klizišta i poplave koji su nosili mostove i blokirali puteve, zbog čega su neki delovi ostrva, popularne turističke destinacije, ostali odsečeni. Juče je u Funšal, glavni grad portugalske autonomne regije Madeire, stigao vojni avion sa spasilačkim ekipama, kao i mornaričke fregate, budući da su portugalske vlasti saopštile da šalju pomoć na ostrvo, udaljeno oko 900 kilometara. Transportnim avionom Herkules C-130 koji je poleteo juče ujutru do tog ostrva u Atlantskom okeanu biće prevezeni lekarski tim, ronioci, spasioci i oprema za telekomunikacije, pošto su telefonske veze u prekidu. Međunarodni aerodrom na Madeiri juče je bio zatvoren.

Premijer Portugalije Žoze Sokrates posetio je Madeiru i obećao svu pomoć koja je potrebna regionalnim vlastima. Količina kiše koja je u subotu pala veća je od one koja u proseku padne za mesec dana, kazali su meteorolozi, dodajući da se narednih dana ne očekuju veće kiše na ostrvu u Atlantskom okeanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari