Portugalskom premijeru Pedru Pasosu Koelju upućene su optužbe da nije prijavio sve prihode dok je tokom 90-ih godina bio poslanik.


„Država traži da on objasni o čemu se radi. Lako je proveriti da li je zarađivao novac sa strane dok je bio poslanik“, rekao je u utorak generalni sekretar portugalske Socijalističke partije Antonio Žoze Seguro. Prema navodima portugalskih medija, Pedro Pasos Koeljo je kao savetnik preduzeća za profesionalno usavršavanje Teknoform između 1997. i 1999. godine zaradio 150.000 evra. Za tu zaradu nije platio porez niti je o njemu obavestio parlament. Osim toga, kada mu je završen poslanički mandat, on je dobio naknadu od 60.000 evra, na šta imaju pravo samo poslanici koji rade isključivo u parlamentu. Pedro Pasos Koeljo nije ni odbacio ni potvrdio navode medija, dodajući da se ne seća svojih zarada pre 16, 17 ili 19 godina.

On je ipak dodao da je na tužilaštvu da utvrdi da li je bilo prestupa, kao i da je spreman da snosi sve posledice u skladu sa onim što bude utvrđeno. Pedro Pasos Koeljo, koji je ove godine napunio 50 godina, u januaru je najavio da će na parlamentarnim izborima 2015. godine pokušati da osvoji novi mandat kao šef portugalske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari