Poruka učiteljice sa protesta „Užice protiv nasilja“: Prosveta je zgažena, ali ničija nije gorela do zore 1Zorica Đorđević/Foto: N. Kovačević

Četrnaesti protest „Užice protiv nasilja“ održan je večeras sa koga je Zorica Đorđević, učiteljica iz Užica koja radi u OŠ Dimitrije Tucović u Čajetini, poručila da je „prosveta zgažena i ponižena i da ceo sistem mora da se menja hitno i iz korena“.

Objasnivši da se građani okupljaju na protestima „zato što u Srbiji ništa ne funkcioniše“, ona je dodala „da bi trebalo da budu uporni u svojim zahtevima“, a potom, aludirajući na aktuelnu vlast, poručila da „ničija nije gorela do zore“.

Za prošlu školsku godinu je rekla da će „crnim slovima biti upisana u istoriji Srbije, da je brzopleto prekinuta dve sedmice pre kraja“, a potom navela da je „nova školska godina na pragu, a da nadležni, uprkos brojnim apelima i konstruktivnim predlozima, ništa nisu uradili da se poboljša situacija u školama“.

Poruka učiteljice sa protesta „Užice protiv nasilja“: Prosveta je zgažena, ali ničija nije gorela do zore 2
Foto: N. Kovačević

„Nova školska godina počinje za sedam dana, a stanje u prosveti je katastrofalno. Umesto traženog povećanja broja psihologa i pedagoga u školama, dobili smo dopis sa smernicama rada, koji ni nama, prosvetnim radnicima, nije jasan“.

„Sada ćete, gospodo iz vlasti“, poručila je, „škole ponovo napuniti policijom i mislite da ste problem rešili. Ne, niste i nećete ga rešiti na takav način“.

Kazala je da za nekoliko godina neće biti dovoljno nastavnika i da su već sada škole suočene sa tim problemom, jer niko nije motivisan da radi u prosveti.

Poruka učiteljice sa protesta „Užice protiv nasilja“: Prosveta je zgažena, ali ničija nije gorela do zore 3
Foto: N. Kovačević

„Vozače iz Bangladeša možete da uvezete, ali prosvetne radnike – ne“, kazala je.

„Prosveta je ponižena, degradirana i zgažena, kao i većina drugih profesija u ovoj zemlji, ali nema odustajanja, jer ničija nije gorela do zore i zato – zajedno do pobede“, poručila je, između ostalog, govornica koju su okupljeni pozdravili velikm aplauzom.

Nakon njenog obraćanja ispred užičke skupštine, okupljeni su formirali kolonu i prošetali se ulicama centrom grada, povremeno blokirajući saobraćaj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari