U cilju racionalizacije troškova na državnom nivou i u svim radnim jedinicama, Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore odlučilo je da ukine donacije Učeničkoj zadruzi, koja posluje u sastavu Srednje stručne škole u Pljevljima.

Učenička zadruga postoji već 35 godina i izvjesno je da će u narednom periodu polovina radnika ostati bez posla. Donacije od Ministarstva su se kretale od šest do 12 hiljada evra mjesečno i bile su predviđene za 20 radnika, dok je drugih dvadeset zarade obezbjeđivalo sopstvenim radom. Iz uprave Srednje stručne škole, kao i iz sindikata poručuju da sve rade kako bi sačuvali što više radnih mjesta. U sastavu Učeničke zadruge posluje restoran „Milet bašta“, auto škola, štamparija, knjižara i nekoliko poslovnih prostora koji se izdaju pod zakup. Direktor Srednje stručne škole Mervan Avdović ističe kao mogućnost da se radnicima koji izraze želju da ostanu i rade, daju besplatno na korištenje objekti Zadruge. „Sindikat je vrlo aktivno uključen od prvog dana u sve probleme i pokušava da nađe najbolje rješenje za sve zaposlene. Ministarstvo sada podržava samo održiv sistem rada u kome će radnici zarađivati svoje plate od sopstvenih prihoda. Zadruga može da funkcioniše, ali naravno sa smanjenim brojem izvršilaca i sa eliminacijom nepotrebnih troškova“, kazao je Avdović.

Ministarstvo prosvjete i nauke za sve one koji ustupe radno mjesto nudi 12 poslednjih bruto plata. Nekoliko radnika je ispunilo uslove za penziju, a jedan broj će biti uključen u nastavu. U cilju pronalaženja održivog rješenja i maksimalnog smanjenja troškova rada, urađena je nova sistematizacija radnih mjesta i upućena Ministarstvu koje daje mišljenje. Kada se dobije odgovor, biće usvojena i tada će se odlučiti o narednim potezima. Za sada je sigurno da bez posla moraju ostati četiri stražara, jer su ta mjesta u okviru Ministarstva ukinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari