Posao obnove Londonskog metroa dobio Simens 1Foto: Wikipedia/ SPSmiler

Mediji su nedavno preneli su da je najavljena saradnja MIND Group sa Londonskim metroom, što bismo u ovom trenutku želeli da demantujemo, s obzirom na činjenicu da je projekat obnove Londonskog metroa, posao koji je dobio SIMENS.

Ovo se navodi pisanom odgovoru osnivača i vlasnika kragujevačke kompanije MIND Group Bratislava Milanovića, na pitanje koje mu je dostavio naš list.

Reč je, inače, o prvom oglašavanju Milanovića u nekom od domaćih medija od prošlogodišnjeg početka izgradnje industrijsko-tehnološkog kompleksa MIND Park u Industr ijskoj zoni “Sobovica – Lužnice”, kraj Kragujevca, u kojoj, pored kompanija MIND Group, već 15 meseci posluje i nemački SIMENS koji je prethodno kupio fabriku za proizvodnju delova za šinska vozila “Milanović”.

Na pitanje DANAS-a da detaljnije pojasni informaciju o trenutnim pregovorima o poslovnoj saradnji MIND Group sa dve kompanije iz oblasti avio-industrije, o čemu je nedavno govorio na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, Milanović je rekao da MIND Group nije u mogućnosti da odgovori na ovo pitanje “zbog postojanja sporazuma o poverljivosti podataka”.

Druga fabrika MIND Group u MIND parku, prema Milanovićevim, rečima sa radom je u punom kapacitetu počela 1. aprila. Podsetimo da je prva fabrika MIND Group za proizvodnju delova za šinska vozila sa radom startovala početkom decembra prošle godine.

-U okviru MIND Group posluje šest kompanija , u ovom trenutku imamo oko 350 zaposlenih. Dosta toga je u planu u okviru Mind parka, ali ne bismo želeli da otkrivamo dok ne krenemo u realizaciju projekata, kaže Milanović, koji je iznova potvrdio da će se u MIND parku, pored fabričkih pogona, razvojnih centara, te poslovnog prostora, (iz)graditi i zdravstveni, ugostiteljski, dečiji i drugi objekti.

U vezi sa najavljenom izgradnjom avionske piste, sa hanga rima, u MIND parku, Milanović kaže da su „u toku izrada tehničke dokumentacije i pregovori sa potencijalnim izvodjačima radova“.

Gradsko veće u Kragujevcu nedavno je usvojillo Plan detaljne regulacije pruge “Sobovica-Lužnice – krak Batočina”, kojom ta industrijska zona treba da bude povezana sa sistemom domaćih železnica.

-Izgradnja pruge u nadležnosti je resornog Ministarstva Vlade Srbije, a u našem je interesu da izgradnja počne što pre. Završetak se očekuje krajem 2021.godine, navodi Milanović. Dodaje da će gradjevinski radovi na izgradnji upravne zgrade MIND parka biti završeni do kraja 2019. Završni radovi na tom objektu biće okončani početkom naredne godine. Z.Radovanović

Nova fabrika Simens do kraja leta

U MIND parku uveliko je u toku i izgradnja fabrike u kojoj će SIMENS tokom godine, kako je najavljeno, da započne i proizvodnju tramvaja za inostrana tržišta.

-Ta fabrika će biti izgradjena u predvidjenom roku, krajem leta 2019. Za ostale detalje treba pitati kompaniju SIMENS Mobility Cerovac, pošto ne bismo želeli da dajemo izjave u njihove ime, navodi Milanović.

Dogodine tramvaji iz Kragujevca

Generalni dir ektor kompanije SIMENS Srbija Udo Ajhlinger doma’im medijima je kazao da če dve fabrike koje MIND Grupa gradi (u Kragujevcu – prim. Z.R.) od sledeće godine da proizvode tramvaje SIMENS, ted a su prvi već kupljeni za nemački grad Bremen.

-U novim fab rikama proizvodiće se tramvaji SIMENS, brend “Avenio”. Voleli bismo da pravimo i tramvaje za Beograd, da radimo vagone za metr o u Beogradu, kao i vozove za vangradsku vožnju, rekao je Ajhlinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari