Na poziv gradonačelnika Celja Bojana Šrota protekle nedelje u Celju je boravio predsednik opštine Inđija Goran Ješić, a povodom saradnje ova dva grada. Naime, tih dana u Celju je predstavljena Cinkara koja će početi da da radi u Inđiji, a to je najveća investicija slovenačke kompanije „Maksim“ u Srbiji.

Ova investicija vredna je 21 milion evra, a zaposlenje će u startu dobiti i 50 novih radnika. Nova „Metal-Cinkara“ u Inđiji sa najvećim i najsavremenijim tehnološkim linijama za toplo cinkovanje u jugoistočnom delu Evrope i ujedno najveća cinkara na Balkanu i jedina u Vojvodini otpočeće sa radom u predviđenom roku, jula ove godine.

– Opštinu Celje i opštinu Inđija spaja mnogo toga zajedničkog. Pre nekoliko godina, na sajmu u Celju, ostvarili smo saradnju sa grupom „Maksim“ koja je danas jedna od najvećih investitora u našoj opštini – rekao je ovom prilikom Goran Ješić.

Direktor kompanije „Maksim“ Bojan Šrot naglasio je da je Inđija poznata po brojnim investicijama i inovativnim uslugama. Kompanija „Maksim“ je blagovremeno spoznala da je za uspešno delovanje bitna internacionalizacija i širenje poslovanja u inostranstvo – rekao je Šrot.

U sastavu grupe „Maksim“ u Sloveniji posluju celjska preduzeća „Pocinkovalnica“ i „Container“, a u Srbiji „Maksim BG“, „Metal-Cinkara“ i „Metal Nova“. Pogon u Inđiji veći je od svih postojećih u Srbiji.

Slovenački partneri kažu da su se za investiciju u Inđiji odlučili zato što je opština naklonjena stranim investicijama. Ujedno, lokacija je geografski povoljna budući da u Vojvodini ne postoji nijedna druga cinkara.

Prema logističkoj i ekološkoj opremljenosti Metal-Cinkara Inđija svrstava se među najmodernije cinkare u Evropi, a linija toplog cinkovanja u Inđiji biće najsavremenija. Naime, proizvodnja i celokupan proces toplog cinkovanja odvijaće se u zatvorenom ciklusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari