Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja na ime javnih radova u Pirotskom okrugu finansiraće 21 projekat čija je ukupna vrednost 40,3 miliona dinara, a biće uposlena 263 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Devet projekata je odobreno u pirotskoj opštini čija je vrednost 20,8 miliona dinara, u belopalanačkoj opštini vrednost pet projekata je 11,4 miliona dinara, u babušničkoj opštini vrednost četiri odobrena projekta je tri miliona, a vrednost tri projekta u dimitrovgradskoj opštini je 5,2 miliona dinara.

Portparol filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu Miljan Jonić kaže da će u ovom gradu na javnim radovima biti uposleno 117 lica, od kojih je najviše nekvalifikovanih 74, sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti 34 lica, sa petim i šestim stepenom tri, a sa visokom stručnom spremom šest lica.

– U Beloj Palanci će na javnim radovima raditi 96 lica, od kojih je 81 lice nekvalifikovano. Pored njih, biće i 11 lica sa trećim i četvrtim stepenom i četiri sa visokom stručnom spremom. U Babušnici i Dimitrovgradu biće angažovano po 25 lica. Reč je uglavnom o nekvalifikovanim radnicima. U Babušnici će tako na javnim radovima raditi 18 nekvalifikovanih radnika, četiri sa trećim ili četvrtim stepenom i dva sa petim ili šestim stepenom. U Dimitrovgradu od 25 angažovanih radnika, 20 je sa trećim ili četvrtim stepenom stručnosti, jedan sa petim ili šestim stepenom i četiri za savršenim fakultetom – kaže Jonić.

Da su ovi javni radovi dobrodošli, najbolje govore podaci filijale NSZ u Pirotu o broju nezaposlenih. U Pirotskom okrugu na posao trenutno čeka 16.200 nezaposlenih lica. Najviše ih je u pirotskoj opštini 9.145, u Beloj Palanci 2.761, u Babušnici 2.184, a u Dimitrovgradu 1.892.

– Neki od projekata su već počeli da se realizuju, a javni radovi će trajati od tri do šest meseci. Većina odobrenih projekata za javne radove odnosi se na uređenje infrastrukture, čišćenje divljih deponija i priobalja reka, kanala i puteva, pomoć u kući starijim licima i očuvanje kulturnog nasleđa – kaže Jonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari