Posao za putare samo ako su na "beloj listi" 1Foto: MSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost ugovora za građevinske radove putne privrede, planiranih za iduće dve godine, 970 miliona evra, koje bi trebalo da dobiju domaće firme, ali moraju da budu organizovane i da budu na „beloj listi“.

Mihajlović u izjavi novinarima u poseti Samostalnom sindikatu putara, najavila da će na narednoj sednici Vlada Srbije doneti Zaključak, kojim će biti obaveza da pri svakom raspisivanju javnog poziva svako ko konkuriše za posao mora biti na beloj listi, a ne na crnoj.

Ko je na beloj listi može dobiti posao, a to su komapanije koje izmiruju obaveze, imaju radnike i plaćaju svoje radnike, objasnila je Mihajlović.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović rekla je da su inicirali sastanak sa ministarkom da bi razgovarali o primeni takozvanih belih i crnih lista poslodavaca u putnoj privredi, što je počelo 2014.

Ono što nas interesuje je pre svega očuvanje naših putarskih preduzeća, naglasila je ona i predočila da u Srbiji 78 putarskih preduzeća zapošljava oko 7.000 radnika, a da je oko 150 firmi koje nemaju nijednog zaposlenog.

Pričali bi malo i o tome na koji način firme, koje nemaju nijednog zaposlenog dobijaju milionske poslove na infrastrukturnim projektima, rekla je Vukanović novinarima uoči sastanka sa Mihajlović.

Povodom najave raspisivanja novog tendera i novog načina finansiranja održavanja puteva u Srbiji, stav sindikata je da postoji opasnost od gubitka velikog broja radnih mesta.

Udruženje poslodavaca putne privrede je već ukazalo da se ne izdvaja dovoljno novca za održavanje puteva, a novi način, koji se predlaže je neizvodljiv, jer su putevi u veoma lošem stanju i trebalo bi ih prvo dovesti u normalno stanje, a tek onda da počne novi način održavanja puteva, rekla je Vukanović.

Mihajlović je na to rekla da su svi saglasni da kvalitet održavanja puteva nije na najvišem nivou.

Do sada su se poslovi dodeljivali bez ikakvih javnih poziva, mnogo je bilo problema, puno je pretrpela putna privreda, a sad treba da vidimo šta možemo da uradimo da naše kompanije budu zdravije, da su likvidne i da mogu da dobijaju posao na tenderu, rekla je minsitarka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari