Potpisivanje ugovora o proizvodnji tekstilne odeće za Vojsku Srbije ali i većinu javnih preduzeća u Srbiji stvorio je mogućnost da Pamučni kombinat „Jumko“ u Vranju uposli kapacitete bar do prvog kvartala naredne godine.


– Trenutno radimo na realizaciji ugovorenih poslova za Vojsku Srbije ali i pripadnike snaga bezbednosti Poljske, kao i domaća preduzeća EPS, Telekom i Beogradski vodovod zbog čega smo nedavno uposlili preko 200 radnika – kaže za Danas Zoran Stošić, direktor vranjskih tekstilaca.

U međuvremenu je počela i realizacija projekta otvaranja nove fabrike trikotaže „Novo tekstil“, koja je u Vranju osnovana uz učešće od 97 odsto kapitala Kompanije „Dević tekstil“ u Tesliću.

– Važno je da će posao u ovom preduzeću dobiti 130 radnika, a početak proizvodnje očekujemo sredinom sledeće godine jer su u toku radovi na opremanju dve hale koje je „Novo tekstil“ zakupio od ovdašnje Hemijske industrije Vranje – pojasnio je za Danas Perica Janković, član Gradskog veća zadužen za ekonomiju i preduzetništvo.

Po rečima direktora „Novo tekstila“ Predraga Golubovića, dnevna proizvodnja u vranjskoj fabrici trebala bi da iznosi 45.000 artikala koji će biti plasirani preko „Dević tekstila“, pre svega u Nemačku ali i druge zemlje EU.

– Ukupna vrednost ove investicije je 600.000 evra, a do sada je u opremanje prostora za proizvodnju gde se očekuje i montaža opreme iz Nemačke uloženo 80.000 evra – precizirao je Golubović.

Istovremeno, nakon skoro dve godine pauze ponovo su pokrenute mašine u pogonu beogradskog „Kobosa“ koji radi u okviru vranjske kompanije. Direktor „Kobosa“ Nikola Krumov rekao je za Danas da su radnici do sada primali linearno po 6.000 dinara, a poslednji iznos im je isplaćen u junu ove godine.

– Sada je zaposleno oko 100 radnika, ali obzirom da se očekuju novi ugovori sa javnim preduzećima u Srbiji, ali i poslovi za strane kupce, može se očekivati da i povećavamo broj radnika i u pogonu u Bosilegradu – kaže direktor „Jumka“. Trenutno se u Bosilegradu šiju uniforme za radnike termoelektrana u Srbiji, ali se očekuje da sredinom decembra u „Kobosu“ počne i šivenje dela uniformi za Vojsku Srbije.

Samo u tekstilnoj industriji u Vranju sada je zaposleno preko 3.000 radnika uključujući i mala i srednja preduzeća, a taj bi broj prema najavama mogao u narednom periodu da bude postepeno povećavan. Prosečna zarada je između 12 i 18.000 dinara i ona se redovno isplaćuje. Njihov trenutni nivo se objašnjava „globalnim stanjem u tekstilnoj industriji Srbije“. Zvanični podatak govori da je u Vranju pre dvadeset godina bilo 20.357 industrijskih radnika, a da taj broj sada iznosi nešto više od šest hiljada.

Industrijska zona Bunuševac

Usaglasili smo sva dokumenta po kojima će nekada vojni kompleks u prigradskom naselju Bunuševac i zvanično postati industrijska zona sa uskoro obezbeđenom kompletnom infrastrukturom za potencijalne investitore – kaže za Danas Perica Janković, zadužen za ekonomiju i preduzetništvo u gradskoj vladi Vranja. Prostor industrijske zone Bunuševac zahvata prostor od 130 hektara i nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta i železničke pruge što je dodatna pogodnost za potencijalne investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari