U sali Kulturno prosvetnog centra u Petrovcu na Mlavi održan je Drugi festival dece i osoba sa intelektualnim invaliditetom pod nazivom „Cvet na dlanu“. Na manifestaciji su nastupili štićenici iz domova u Kragujevcu, Stamnici, Sremčici, Velikom Popovcu, Jabuke i Kuline.

Dom za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ u selu Stamnica organizator je ovog festivala na kome su svoje kreativne sposobnosti u glumi, pesmi, likovnom i drugom stvaralaštvu prikazali mnogi štićenici. Publika, deca vrtića, učenici osnovne škole i štićenici, videli su predstave „Gospođa ministarka“ i „Na tom mirnom moru“ štićenika iz Stamnice“, Ljubav i moda“ štićenika iz Velikog Popovca, komad „One koje najviše slavimo“ štićenika iz Sremčice, „Crvenkapu“ koja je stigla iz Kuline, „Nestašnog Pericu“ iz Kragujevca, a „Mala princeza“ doneta je iz Jabuke. Organizovana je i izložba ručnih radova štićenika iz Velikog Popovca kod Petrovca na Mlavi koji su nastali u raznim kreativnim radionicama. Publika a i štićenici ističu da im se festival mnogo dopao.

Prvi put sam na ovoj manifestaciji i mnogo mi se dopalo. Šteta što festival traje samo jedan dan jer je on za decu najveća radost, priča Bogdan Čuturilo iz Kragujevca.

Štićenike iz Zavoda za smeštaj odraslih lica u Kragujevcu na festival je dovela Gorica Jeremić koja je bila i prošle godine na prvom festivalu i ona misli da je ove godine bio malo bogatiji program.

Ovakvi festivali su korisni jer na njima ukazujemo na neke zajedničke, univerzalne potrebe i osećanja ljudi kao što su potrebe za smehom, radošću, igrom, zabavom i to sve treba međusobno da podelimo, kaže Gorica Jeremić.

Direktorka Doma za smeštaj dece i lica ometenih u razvoju „DR Nikola Šumenković“ u Stamnici tatjana Kerić naglašava da su festivali izvori druženja i da yse kroz njih realizuje i proces inkluzije i uključenje dece sa smetnjama u razvoju u normalne tokove života tako da ova manifestacija ima višestruki značaj.

Sve predstave gledaoci su nagradili burnim aplauzima a predstavnici Domova koji su sa štićenicima došli na festival u Petrovcu nisu krili zadovoljstvo zbog dobre glume ali i odlične organizacije.

– Bilo je divno. Koleginice koje su bile na prvom festivalu prošle godine u Petrovcu i hvalile ovu manifestaciju nisu preterale. Ja sam oduševljena, a i cela moja ekipa sa ovom predivnom atmosferom i predstavama koje smo videli – priča vaspitač defektolog Vanja Aničić iz Sremčice.

Na kraju festivala u Petrovcu sponzorima koji su pomogli manifestaciju uručene su zahvalnice. Festivalu „Cvet na dlanu“ nije prisustvovao niko iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari