"Ukoliko ne znate, ovi teški metali su direktni uzročnici kancera": Poslanica iz Bora odgovorila novom direktoru "Srbijašuma" 1Foto: Printskrin/Youtube/ParlamentSrbija

Na izjavu novog direktora JP „Srbijašume“ Krsta Janjuševića da u blizini svih rudnika u Srbiji, uključujući i Bor i Majdanpek, nije zabeleženo zagađenje zbog proizvodnog procesa i da je zagađenost vazduha u Boru na, kako je istakao, „istorijskom minimumu“, reagovala je narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Bora, Irena Živković, da on svesno dovodi u zabludu građane Srbije, ali prvenstveno Borane o zagađenju kojem su izloženi i to svakodnevno.

Kako je ona kazala za Danas, ekološkim protestima koje su vodili, prijavama koje su podnosili i javnim pritiskom doveli su do toga da danas i poslednjih skoro dve godine nemaju veća prekoračenja sumpor dioksida u vazduhu, ali na sajtu Instituta za rudarstvo i metalurgiju se mogu videti mesečni izveštaji o strašno velikim prekoračenjima arsena i kadmijuma, u nekim mesecima i po 30 i po 40 puta preko prosečnih godišnjih ciljnih vrednosti.

“Ukoliko ne znate, ovi teški metali su direktni uzročnici kancera, a na ogromno povećanje broja maligniteta upozorio je još krajem 2019. godine Institut za javno zdravlje Batut i predložio mere koje se moraju hitno sprovesti. Ne da država nije sprovela mere nego se ništa od ovih informacija ne može videti ni čuti u medijima sa nacionalnom frekvencijom. Vi svesno prikrivate istinu i svesno nastavljate da ugrožavate ljudske živote”, istakla je ona i dodala:

“Predložila bih Vam, gospodine Janjuševiću, da se, pre nego što lažima ‘vraćate’ Srpskoj naprednoj stranci dug zbog nove funkcije, prvo se baš tom funkcijom i pozabavite, pa date odgovore zašto su ‘Srbijašume’ dozvolile i posekle hiljade i hiljade stoletnih stabala na Crnom vrhu, Dubašnici, Maliniku, od Vojale do Žagubice”.

Podsećamo, on je nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Martinovićem, odgovarajući na novinaraska pitanja o rudarenju i štetnim posledicama, rekao da je u svim našim rudnicima, posebno ističući Bor, zagađenost na istorijskom minimumu kada, kako je kazao, pričamo o zagađenosti vazduha, a da proizvodnja konstantno raste, preneo je N1.

U tom delu nema nijedne prijave, zvaničnog dopisa, žalbe, kao ni podatka ka ‘Srbijašumama“ da se desio ikakav poremećaj u šumskom ekosistemu, istakao je Janjušević.

„Ni u blizini tog, niti bilo kog drugog rudnika“, kazao je on.

Kako je naveo, situacija na političkoj sceni je takva da će se „pojavljivati slike osušenog drveta, crvene reke, kako kome odgovara“.

Zaključke bi, ističe, trebalo da donosimo na bazi struke i nauke.

„Bitno je da struka kaže da li ta prirodna bogatstva i resursi mogu biti eksploatisani u skladu sa standardima zaštite životne sredine. Zašto niko ne kaže, hajde da to do kraja istražimo, to je šansa“, naveo je Janjušević govoreći o rudarenju litijuma u dolini Jadra.

Ko je novi direktor JP „Srbijašume“?

Podsetimo, Janjušević je došao na čelo ovog preduzeća nakon što je početkom avgusta Vlada Srbije smenila tadašnjeg direktora Igora Braunovića. Nakon što je prethodnog meseca u poslednjem trenutku zaustavljena njegova smena, sada je i definitivno odlučeno da kadar SPS, koji je protivnik iskopavanja litijuma, bude smenjen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari