U međusobnom prepucavanju sindikata i Ministarstva prosvete, jedni druge su označavali kao „glavnog krivca“ za trenutno stanje u školama, ali je izostala reakcija zvaničnih institucija i organa koji se bave obrazovanjem. Kao ključni razlog za zaobilaženje teme koja četiri meseca potresa srpsko obrazovanje, najčešće navode da po zakonu nisu nadležni za štrajk.

– Zaštitnik građana Saša Janković javno se oglasio uoči obustavljanja nastave u školama 22. decembra, a na naše pitanje da li će reagovati na najavu Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije da 17. marta ponovo obustave rad i izađu na ulicu, Janković je odgovorio da tu odluku nije dobio. On kaže da je više puta razgovarao i sa sindikatima i ministrom prosvete Srđanom Verbićem i da je nudio da posreduje u socijalnom dijalogu. Jedini uslov bio je da se s tim saglase sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, ali je, dodaje Janković, jedan odbio. Janković kaže da se neće mešati u sindikalnu borbu, ali da će pratiti da li će doći do povrede prava deteta. Na pitanje može li da posreduje u pregovorima dva sindikata koja nisu prekinula štrajk sa ministrom, Janković je odgovorio da je to nemoguće ako nema solidarnosti i zajedničkih stavova sva četiri reprezentativna sindikata, jer bi u suprotnom stao na stranu pojedinih sindikata.

– Nastavnici u Srbiji su nedopustivo malo plaćeni i potcenjeni, ali to ne znači da svoj položaj treba da unaprede na štetu dece – poručuje Janković.

Predsednica Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov kaže da je pre mesec i po dana inicirala sednicu na kojoj su bili predstavnici sindikata obrazovanja, zbog čega se našla na meti kritika poslanika vladajuće većine, koji smatraju da Skupština Srbije ne treba da se izjašnjava o štrajku u školama.

– Moj stav je da, ne samo da treba, već da je to obaveza Odbora, što sam nekoliko puta sugerisala poslanicima. Oni koji su u većini formiraju dnevni red sednice. Ja mogu samo da ga predložim, a oni mogu da ga odbiju, što su u nekoliko navrata i učinili.

Slična iskustva ima i druga opoziciona predsednica Odbora (za kulturu i informisanje) Vesna Marjanović, jer poslanici vlasti ne žele da se održavaju sednice na kojima se razgovara o temama koje ne odgovaraju ministrima – kaže Jerkov.

Štrajkom prosvetnih radnika nije se bavio ni Nacionalni prosvetni savet, najviše telo zaduženo za douniverzitetsko obrazovanje. Juče nismo uspeli da dobijemo komentar predsednice NPS Desanke Radunović, koja je u utorak održala poslednju sednicu tog tela u sadašnjem sazivu. A od nekoliko članova dobili smo identičan odgovor – da NPS po zakonu nije nadležan za pitanje štrajka u školama.

 

Preko leđa dece

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj, kaže da se oni nisu oglašavali, jer najveći broj škola u koje idu deca njihovih članova rade normalno. – Možemo da se zapitamo šta je to bolje u tim školama, a šta lošije u onim koje štrajkuju, kada sve imaju podjednake probleme. Svake godine, krajem avgusta školama i Ministarstvu prosvete šaljemo dopis u kojem naglašavamo da je štrajk stresan i za decu i za roditelje. Razumemo probleme prosvetnih radnika, jer neki od naših članova rade u prosveti, ali je nedopustivo da se sukob sindikata i Ministarstva prosvete prelama preko leđa dece. I ovoga puta posledice će snositi oni koji nisu krivi – ocenjuje Soćanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari