Članovi iranskog parlamenta zahtevali su juče da se lideri opozicije Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi izvedu pred sud i pogube. Državna televizija je prikazala kako oko 50 konzervativnih članova parlamenta maršira kroz glavni hol Parlamenta i uzvikuje „Smrt Musaviju, smrt Karubiju“. Musavi i Karubi su u junu 2009. osporavali reizbor predsednika Mahmuda Ahmadinežada, što je pokrenulo proteste u kojima je učestvovalo najviše ljudi od Islamske revolucije 1979.

U međuvremenu, dve osobe su ubijene u sukobima između snaga bezbednosti i demonstranata u Teheranu, izvestio je Skaj njuz. Iranska policija je bacala suzavac i tukla pristalice opozicije koji nastoje da pokrenu narodne proteste poput onih u Egiptu. Ovo je prvi slučaj nakon više od godinu dana da opozicija u Iranu demonstrira.

Demonstranti su na suzavac uzvratili paljenjem kanti za đubre i bacanjem kamenica na policiju. Neki od njih su uzvikivali parole podrške Musaviju, dok su drugi uzvikivali „Smrt diktatoru“, misleći na Mahmuda Ahmadinežada. Musavi je bio sprečen da prisustvuje protestima, pošto su snage bezbednosti zabarakadirale njegov dom.

Protesti, koji su inače zabranjeni, zabeleženi su i u drugim iranskim gradovima, uključujući Isfahan, Mašad i Širaz. U prestonici je više desetina demonstranata uhapšeno. Karubi je, kao i Musavi, u kućnom pritvoru. Telefonske linije su, prema izveštajima, u prekidu. Prema rečima očevidaca, pripadnici snaga bezbednosti na motociklima gonili su demonstrante po ulicama.

Ahmadinežad je rekao da su Egipćani koji su smenili predsednika Hosnija Mubaraka bili inspirisani Islamskom revolucijom Irana 1979, u kojoj je zbačena monarhija koja je uživala podršku Zapada.

Klintonova za protest

Rim – Državna sekretarka SAD Hilari Klinton dala je podršku demonstrantima i izjavila da oni zaslužuju ista prava kao oni koji su izašli na ulice Egipta. „Protiv smo nasilja i pozivamo na odgovornost iransku vladu koja još jednom koristi bezbednosne snage da bi sprečila sopstveni narod da slobodno izražava svoje stavove“, rekla je Klintonova. Ona je govorila o „licemerju“ iranske vlade koja je prvo pozdravila proteste u Egiptu, a onda ugušila akcije opozicije u svojoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari