U Osijeku je juče izvršen uviđaj srušene kuće u kojoj su, prema optužnici suda u Zagrebu, početkom devedesetih godina pripadnici Samostalne uskočke satnije zatvarali i mučili civile srpske nacionalnosti.
Kuća se nalazi u neposrednoj blizini bivšeg Sekretarijata za narodnu odbranu, kojem je na čelu bio Branimir Glavaš, danas prvooptuženi u sudskom procesu u kojem se njemu i još šestorici pripadnika SUS sudi za ratni zločin nad Srbima 1991.

U Osijeku je juče izvršen uviđaj srušene kuće u kojoj su, prema optužnici suda u Zagrebu, početkom devedesetih godina pripadnici Samostalne uskočke satnije zatvarali i mučili civile srpske nacionalnosti.
Kuća se nalazi u neposrednoj blizini bivšeg Sekretarijata za narodnu odbranu, kojem je na čelu bio Branimir Glavaš, danas prvooptuženi u sudskom procesu u kojem se njemu i još šestorici pripadnika SUS sudi za ratni zločin nad Srbima 1991. Sudija Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović, koji je sproveo uviđaj, novinarima je rekao da je sud to učinio pošto je primio predlog Državnog tužilaštva i da ranije nije bilo potrebe za takvom radnjom.
Horvatović je objasnio da juče nije obavljena rekonstrukcija događaja, nego samo o uviđaju posle kojeg će se naknadno odlučiti hoće li biti i rekonstrukcije. Zamenik županijskog državnog tužioca u Osijeku Miroslav Kraljević novinarima je rekao da nije sporno da je spomenuta kuća bila mesto inkriminisanih događaja, ali da posle više od 16 godina u njoj više ne može biti relevantnih tragova.
Advokat Branimira Glavaša Dražen Matijević rekao je da je uviđaj bio opravdan, kako bi se videlo „oko čega se u ovom slučaju diže tolika prašina“ i da u pregledanoj kući „nema ničeg važnog“. Kuća u kojoj je obavljen uviđaj u međuvremenu je prodata novom vlasniku, koji je bez odobrenja sudskih vlasti i bez dozvole započeo rušenje objekta.
Državno tužilaštvo reagovalo je i zatražilo prekid rušenja tek pošto su slike rušenja objavljene u medijima, ali je zahtev stigao prekasno i kuća je u međuvremenu srušena do temelja. Tek posle toga Državno tužilaštvo je uputilo zahtev za uviđaj nad objektom i zatražilo rekonstrukciju događaja koji su navedeni u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari