)vo leto bilo je jedno od najsušnijih i najvrelijih, sa temperaturama koje su bile veće od prosečnih. Mnoge sredine imale su ozbiljnih problema sa nedostatkom vode za piće, pa je bilo i restrikcija. Prijepolje nije imalo tih briga. Naprotiv.


-Možemo sa zadovoljstvom reći da nije bilo nikakvih problema sa snabdevanjem građana vodom za piće sa gradskog vodovoda, ali ni sa vodovoda Rosulje u Brodarevu. Spadamo u retke opštine koje se mogu pohvaliti ovoga leta, kaže direktor JKP „Lim“ Aziz Hadžifejzović. Naravno, ni u ovom periodu nisu izostali kvarovi koji su najčešće vezani za pucanje cevi što je danak koji se plaća zbog zastarelosti sistema, ali i činjenice da je po mesnim zajednicama rađena vodovodna mreža po „sopstvenom“ majstorluku i nahođenju. Najčešće se štedelo na materijalu, kvalitet je loš, a sve dolazi na naplatu i rezultira sve češćim kvarovima. Komunalno preduzeće nekoliko godina, u saradnji sa lokalnom samoupravom, ulaže sredstva u osavremenjavanje Fabrike vode na Seljašnici.

-Za ovu godinu u budžetu je opredeljeno tri miliona dinara i radovi na postrojenju su u završnoj fazi, tako da mogu reći da ćemo imati potpuno opremljenu fabriku vode sa posebnim doziranjem hemikalija za prečišćavanje. Sva oprema je nabavljena i u toku je montaža najsavremenijih pumpi i elektronskih uređaja koji će omogućiti sve vrste komandi sa jednog mesta. Vrednost elaborata za zonu sanitarne zaštite u Seljašnici, čija je izrada poverena Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, upravo je u toku, kaže Hadžifejzović.

Zahvaljujući izgradnji vodozahvata Mrčkovačka reka, brodarevski vodovod je konačno dobio potrebnu količinu vode, tako da su Brodarevci, posle pune dve decenije, osetili blagodeti buduće prave Fabrike vode na Rosuljama.

-Možemo reći da posle dvadeset godina nije bilo nikakvih restrikcija vode u Brodarevu, da su svi korisnici imali vodu za piće jer je vodovod obogaćen sa novih 10 litara vode u sekundi, pa su čak i više kote imale vodu po nekoliko seti dnevno. To je zaista veliki poduhvat i može se reći da je rešen jedan od najvećih problema u ovoj opštini, smatra Hadžifejzović. No, i ovde je prisutan problem prekomernog nenamenskog trošenje vode i da nije toga, tvrdi direktor JKP“Lim“, svi žitelji Brodareva imali bi vodu 24 sata. Kvalitet vode u brodarevskom vodovodu je zadovoljavajući, kontroliše se svakodnevno, a u toku je izgradnja sistema za prečišćavanje vode na Rosuljama i kada do kraja godine, kako se očekuje, budu gotovi radovi, problem snabdevanja vodom Brodareva biće konačno rešen.

To će, svakako, višegodišnji fokus cele opštine, odnosno odbornika i predstavnika izvršne vlasti i svih aktera u političkom životu ove opštine, premestiti konalno na neke druge ozbiljne probleme. Seoska područja su i ovog leta, kao i svake godine, imala problema sa nedostatkom vode.

-Opština je ranije izmirivala te troškove sa budžetskih stavki, ali sada građani moraju sami da plate troškove dolaska cisterne. Treba naglasiti da se voda ne plaća, samo se nadoknađuju troškovi prevoza. Troškovi dopremanje vode cisternama do seoskih područja nisu izmirivani dve godine iz budžeta i tu sumu od 2,5 miliona dinara platilo je komunalno preduzeće iz svojih sredstava. Ove godine, iz budžeta je subvencionisano 70 odsto troškova po cisterni, ostalo su plaćali građani, ali od avgusta, svako ko naruči cisternu, mora da plati pun iznos troškova prevoza. Naručioci se ne bune zbog toga ali je primetno da je mnogo manje zahteva nego ranije, kada su se po mesnim zajednicama pravili dugački spiskovi i kada je cisterna išla i po 20 puta do istog odredišta, ističe Aziz Hadžifejzović.

Vodovod za veliko prigradsko naselje, kakvo je ono u Lukama, započet je pre nekoliko godina. Ostalo je samo stotinak metara i onda se stalo zbog proceduralnih problema, kako se čulo više puta na sednicama Skupštine opštine.

-Imamo predviđenih milion dinara iz budžeta i očekujem da ćemo do kraja jeseni završiti tih sto metara vodovoda čime će biti zaokružena prva faza ovog vodovoda. Konkurisali smo kod „Progresa“, imamo velike šanse da obezbedimo novih 20 miliona dinara, što bi značilo da bi mogli da završimo kompletan vodovod u Lukama i tako bi svako domaćinstvo imalo vodu sa gradskog vodovoda u tom delu Prijepolja, naglašava Hadžifejzović.

Uprkos svim ovim „vodovodnim“ aktivnostima i naporima da se sistem održava i u njega ulaže prema mogućnostima, naplata vode je više nego loša. Samo građani, za vodu, čija je cena ubedljivo najniža u Srbiji, duguju JKP“Lim“ više od 23 miliona dinara.

Kanalizacija mora da dođe na red

-Kanalizacije je još jedan veliki problem prijepoljske opštine. Nijedno veće prigradsko naselje nema rešeno adekvatno ovo pitanje. Reč je, u stvari, o skoro dve trećine opštine. Mesne zajednici su same gradile kanalizacione mreže, ni jedna nema upotrebnu dozvolu, i to stvara ali će tek stvoriti veoma ozbiljne probleme za preuzimanje i održavanje. JKP“Lim“, održava i sada ove kanalizacije, iako ni jedna nije primljena. Kanalizacioni sistemi rešeni su ili putem septičkih jama ili odvodom direktno u rečne tokove. Tako će se uskoro otvoriti veliko pitanje otpadnih voda. Koliko znam, postoji projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje je trebalo da se gradi negde na Ljupči ali to je velika investicija i ko zna kada ćemo mi moći o tome da govorimo, kaže Aziz Hadžifejzović, direktor JKP“Lim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari