Nakon što je ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport predao opremu za vanbolničko porodilište u Preševu, koja je nabavljena sredstvima Evropske unije, stvoreni su uslovi za prevazilaženje problema u pružanju ove vrste zdravstvenih usluga pre svega za etničke Albance sa područja opštine Preševo.


Da bi novo porodilište počelo da radi, preko projekta EU Progres donirani su inkubator, ultrazvučni aparat, sterilizator, defibrilatori i druga oprema u vrednosti od više od četvrt miliona evra.

– Izgradnja ovog porodilišta bila je jedan od prioritetnih projekata za unapređenje zdravstvene zaštite na jugu Srbije, koji smo zajedničkim naporima uspeli da završimo. Ovo je i dobar primer kako zajedničke vizije ministarstava, Koordinacionog tela, lokalne samouprave i stranih donatora mogu da se kvalitetno realizuju. A samo sa dobrom zdravstvenom zaštitom i kvalitetnim uslovima za brigu o trudnicama i porodiljama možemo da se nadamo zdravom potomstvu – ocena je ambasadora Evropske unije Majkla Devenporta

– Ovaj projekat je primer dobre saradnje između Vlade Republike Srbije, Evropske unije, opštine Preševo i Koordinacionog tela. Žene iz Preševa i okoline će se porađati ovde u savremenom porodilištu koje po svim pravilima struke, etike i humanosti ne zaostaje za evropskim zemljama – smatra ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

– Ovaj projekat je proizvod kontinuiranog rada, u cilju poboljšanja uslova za žene – rekao je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Izgradnju ove vanbolničke ustanove finansirali su Ministarstvo zdravlja, Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu, te opština Preševo. Samo je Ministarstvo zdravlja u ovaj projekat uložilo više od 20 miliona dinara. Porodilište u Preševu zatvoreno je još 1989. godine, pa su žene iz ovog kraja morale da putuju i pedesetak kilometara do Vranja, Skoplja, Gnjilana, Prištine ili Kumanova da bi se porodile. Prema procenama lekara, na ovaj način su stvoreni uslovi da se godišnje ovde obavi oko četiri stotine porođaja. Problem sa porodilištem često je bio i predmet političkih debata između lokalnih albanskih funkcionera i vlasti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari