Došao je meč odluke. Osmina finala biće faza posle koje će se tačno znati da li su košarkaši Srbije u Španiju došli kao turisti namereni da osete atmosferu planetarnog prvenstva, ali ne i da ostave značajniji trag ili će nastavak avanture značiti ostvarenje zacrtanog cilja pre polaska na Svetski kup.

Odmah po dolasku u Madrid, gde će u nedelju odigrati meč protiv Grčke za plasman u četvrtfinale (18.00, RTS1), srpski košarkaši uzeli su iz svojih kofera samo sportsku opremu, ne želeći da se potpuno raspakuju, svesni snage svog narednog rivala.

Zajednički put sa selekcijom Španije iz Granade do Madrida dobro je poslužio Krstiću i saigračima da se još jedanput preslišaju i prelistaju duel sa „crvenom furijom“ na samom kraju prve faze takmičenja. Uprkos porazu od 16 razlike Srbija je odigrala, ukupno gledano, možda i najbolji meč na šampionatu, što je svakako ohrabrenje pred utakmicu sa Grčkom. Napredak je bio evidentan u defanzivi, a još jednom se videlo koliko „orlovima“ nedostaje potpuno spreman Nenad Krstić.

– Vidi se da imamo mnogo oscilacija, što nam se dešavalo i kroz pripremni period i sada. Moramo to da smanjimo, inače ćemo imati problema. Naša je sreća što smo imali tri jaka protivnika u grupi. Dobro je osetiti ovakve utakmice na svojoj koži i mislim da posle svega što smo prošli u Granadi, imamo šta da tražimo u nedelju u Madridu – optimista je Stefan Jović.

Grčka je prvi deo takmičenja završila skorom 5-0. Sve selekcije (Hrvatska, Senegal, Portoriko, Filipini) osim Argentine, pobedili su dvocifrenom razlikom i poprilično rutinski. Iako su ostali bez decenijskog tandema Dijamantidis – Spanulis, koji i nisu baš u dobrim odnosima nakon prelaska Spanulisa iz PAO u Olimpijakos, kao i korpulentnog centra Skorcijanidisa, dolaskom Kostasa Kazikarisa na mesto selektora postali su daleko snažniji kolektiv, bez izrazitog pojedinca. Iskusni Zizis najbolji je asistent tima, u tranziciji dominiraju Papanikolau i tamnoputi Antetokumpo, dok je u pozicionoj igri sve bitniji šraf Kalates, koji je za godinu dana u Memfisu značajno unapredio šut. Kajmakoglu i Printezis mogli bi da nam zadaju puno problema sa mesta krilnog centra. Obojica su prekaljeni igrači, fizički jaki, solidne atlete, dok smo mi posebno tanki na tom mestu. Burusis je prva opcija na poziciji centra i tu bi Srbija mogla da napravi prednost, međutim posebnu pažnju trebalo bi da stavi na šut sa distance Mancarisa, Slukasa i Vasiliadisa. U toku priprema Grčka je u poslednjim sekundama pobedila izabranike Aleksandra Đorđevića, iako je nastupila bez Kalatesa i Printezisa. U podeli uloga njima će u nedelju uveče sigurno pripasti rola favorita. Zizis je šesti asistent na prvenstvu sa 4,6 uspešnih dodavanja po meču. Prosek od 2,2 blokade najbolje ilustruje na koji način Burusis pokriva reket u defanzivi i otežava prodor igru rivalskih bekova. Centar Real Madrida je na čak tri meča imao dabl-dabl učinak i trenutno je drugi na istoimenoj listi. Burusis je i četvrti skakač na šampionatu sa deset uhvaćenih lopti po meču.

– Grci su jasni favoriti. Mislim da u tom odnosu možemo samo da uđemo u utakmicu sa velikom željom i da kvalitet koji posedujemo probamo da pretočimo u pobedu. Dobro je što ćemo imati dva dana predaha, da na miru spremimo utakmicu, iako nećemo imati energetsku prednost u odnosu na rivala, koji je u istoj situaciji. Malo ćemo se rasteretiti, osloboditi misli, idemo tamo gde smo želeli da budemo – naveo je selektor Aleksandar Đorđević.

Raduljica: Možemo da igramo sa svima

– Podigli su formu od pripremnog perioda. Imaju dobar tim i kvalitetne pojedince. Mislim da smo pokazali da možemo da igramo sa svima, pa ćemo moći i sa Grcima – jasan je Miroslav Raduljica.

Teodosić: Neizvesno do kraja

– Igrali smo protiv Grčke tokom pripremnog perioda, tačnije na turniru u Francuskoj. Tada su bili bez Kalatesa i Printezisa. Veoma su uigrani, dugo nastupaju zajedno. Očekuje nas veoma teška utakmica, ali verujem da ćemo se dobro nositi sa Grcima i da će to biti neizvesna utakmica do samog kraja – poručio je Teodosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari