Srbija je izuzetno bogata rudnim rezervama, a najbogatija nalazišta su u siromašnim krajevima. Investiranjem u razvoj rudarstva, a reč je o ulaganjima od dve do tri milijarde dinara na teritoriji cele države, doprinećemo razvoju tih delova Srbije, a boljom organizacijom i novom zakonskom regulativom učiniti da rudarstvo postane zamajac privrede, izjavio je nakon razgovora sa poslovodstvom Rudarsko-topioničarskog basena Bor i razgledanja kriveljskog jalovišta i kolektora ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, dodajući da će ministarstvo ambiciozno ući u promociju i realizaciju projekata u rudarstvu jer će ta privredna grana ubuduće doprinositi značajnom napretku zemlje.


U razgovoru s poslovodstvom borskog kombinata bakra ministar Dulić se dotakao i rešavanja, kako je to sam rekao, ogromnog ekološkog problema i njegovog rešavanja – sanacije kolektora zahvaljujući čemu je sprečena potencijalna ekološka katastrofa svetskih razmera i izlivanje 250 miliona kubika žitke jalovine. Radovi su finansirani sredstvima ministarstva na čijem je čelu Dulić i sredstvima RTB Bor.

– Razgovarali smo i o tome šta treba raditi dalje. Dobra je vest što RTB radi punim kapacitetom, što se investira u rudarstvo i metalurgiju i što je ovaj grad oživeo zahvaljujući većoj proizvodnji bakra. Zato smo otvorili rešavanje daljeg odlaganja jalovine, uz minimalne troškove. Lagerovanje tog materijala u stari borski kop, onako kako je to predstavio generalni direktor kompanije, apsolutno je prihvatljivo – kazao je ministar Dulić, podsećajući da će početak izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline, zvanično to treba da se dogodi do kraja meseca, obezbediti nesmetanu realizaciju kredita Svetske banke od 33 miliona dolara. Tim sredstvima, prema rečima Dulića, treba da se reši i značajan deo ekoloških problema koji su posledica stogodišnjeg rudarenja. Investiranje u nove tehnologije doprineće da posle izgradnje nove topionice ne bude više ekoloških problema – rekao je u Boru ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Odlaganje raskrivki

– Ministar Dulić je pre dve i po godine, kao ministar ekologije, prvi dao podršku RTB-u i ona je sve ovo vreme bila prisutna. Zajedno smo pogledali kolektor čija je sanacija skoro završena, videli smo i kriveljsko jalovište, odnosno teren koji će biti rekultivisan sredstvima iz kredita Svetske banke i na kraju stari borski kop, mesto gde će u narednih 20 godina biti odlagana raskrivka, ali i flotacijska jalovina – rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, naglašavajući da će se lagerovanjem materijala u otkopani prostor starog borskog kopa sprečiti dalje ekološko zagađenje sela Oštrelj i Krivelj, ali i dalje degradiranje zemljišta zbog formiranja novog odlagališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari