Kao gradska uprava koja je opoziciona republičkoj vlasti, Šabac zaobilaze ministri i oni koji su nadležni za privredu i investicije. Kada je reč o podsticajima, dovoljno je reči da republika duguje Gradu Šapcu 4,5 miliona evra. Zbog toga je lokalna samouprava krenula drugim putem, da kontaktira strane ambasade i tako ostvari poslovne kontakte sa potencijalnim investitorima.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nedavno je u poseti Šapcu bio ambasador Japana Đuići Takahara. On je obećao da će se lično potruditi da o privrednim potencijalima Šapca upozna svoje sunarodnike i moguće invesitore. Prošle nedelje u goste je došao i bugarski ambasador Angel Dimitrov.

Nama će u narednom periodu u posete dolaziti ambasadori država sa kojima želimo da ostvarimo dobru poslovnu saradnju. Očekujemo da će se i predstavnici Nemačke ambasade odazvati pozivu. Saradnja sa ambasadorima će omogućiti bolje poslovne kontakte našim privrednicima, a sa tim i bolje poslovanje, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Ambasador Dimitrov prvi put je bio u Šapcu i pozitivno je iznenađen ogromnim ekonomskim potencijalom.

Ako se sve bude realizovano po planu koji ima gradska uprava, sa potencijalima koje ima, Šabac će se sigurno razvijati brže od drugih regija. Upoznao sam se sa privrednim mogućnostima grada, pa bi neke bugarske firme ovde mogle da prepoznaju svoj interes i uspostave kontakte, rekao je Dimitrov

Šabac ima najveću industrijsku zonu u zemlji, od čega je 235 hektara u režimu slobodne zone. Međutim, bez subvencija kakve je davala republička vlada za otvaranje novih fabrika u drugim mestima, ovde nije bilo većih investicija. Štaviše, dve turske firme koje je doveo ministar trgovine otišle su u druge opštine i zbog nečijih drugih obećanja i lobiranja. Zbog toga se pregovori sa stranim i domaćim investitorima sada obavljaju na drugi način, direktnim kontaktima, a u Šabac je stiglo pet manjih firmi, mahom italijanskih, koje će zaposliti oko tri stotine radnika. Domaći investitori uposliće jož oko stotinu radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari