U pojedinim sandžačkim mestima, u noći između ponedeljka i utorka, pao je prvi sneg. Za ovdašnje prilike, sneg je stigao kasno i nije iznenadio preduzeća za održavanje puteva. Prvi sneg nije uzrokovao probleme u saobraćaju. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. U novopazarskom kraju je palo oko pet centimetara snega, ali se on na temperaturi od oko sedam stepeni Celzijusa brzo istopio.

Rukovodilac održavanja puteva u preduzeću AD „Novi Pazar Put“ Nermin Ljajić rekao je da su svi putni pravci na našem području prohodni. On je podsetio vozače da je zimska oprema obavezna, kao i da vožnju treba da prilagode uslovima puta. U novovaroškom kraju sneg je jače padao i formiran je snežni pokrivač od 20 centimetara. „Noćas smo sa četiri ekipe zimske službe čistili kolovoze na magistralnom putu a danas će još jedna biti uključena u redovan rad“, rekao je direktor pogona užičkih „Puteva“ u Prijepolju Sabahudin Kozica.

Kiša koja je pala u noći između ponedeljka i utorka, a onda prerasla u kratkotrajni sneg, neće značajnije popraviti nezabeleženo lošu hidrološku situaciju u Prijepolju. Naime, prvih dana decembra vodostaj Lima na mernoj stanici u Prijepolju bio je samo osam centimetara, što je za reku inače bogatu vodom, nezamislivo u novembru i decembru. Ako se tome doda da je protok samo osam kubnih metara u sekundi i to reke koja je u ovo doba godine imala stotine metara kubnih vode u sekundi, odnosno da joj je prosek za ovo doba godine 110 kubnih metara u sekundi, onda se stanje može smatrati čak i alarmantnim.

To je svakako posledica dugog sušnog perioda, nezabeleženog decenijama u ovom kraju. Poslednja kiša pala je još sredinom juna, a jesenas padavina nije ni bilo. Inače, ovaj deo Srbije ima „mediteranski režim“, kako to kažu stručnjaci, što znači da se maksimalne padavine beleže upravo u novembru, decembru i januaru. Dakle, umesto maksimuma, na limskom području događa se minimum padavina, a petomesečnu sušu malo ko pamti.Iako je vodostaj Lima i pritoka zaista neverovatno nizak, problema sa vodosnabdevanjem nije bilo. Postrojenje za prečišćavanje vode u gradskom vodovodu primalo je neuobičajno male količine vode sa izvorišta, odnosno čak za 50 odsto manje nego što je višegodišnji prosek za novembar. Da stanje sa vodosnabdevanjem u ovakvim hidrološkim uslovima ne postane problem doprinosi i činjenica da je potrošnja vode u ovo doba godine manja, a u industrijske svrhe koristi se veoma malo vode, jer nekad najveći potrošači uglavnom ne rade ili su im kapaciteti znatno smanjeni.

Ozbiljne teškoće sa vodosnabdevanjem ima Brodarevo koje ne uspeva da ovaj osnovni problem reši godinama, pa se ljudi već mesecima snalaze kako bi obezbedili minimum vode za piće, a cisterna i dalje služi za snabdevanje „bezvodnih“ delova naselja. Međutim, zbog suše, problema sa vodom za piće imali su i žitelji sela jer su mnogi tradicionalno vodom bogati izvori presušili, a bez vode su i visoravni, odnosno sela poput Babina, Jabuke i Kamene Gore, pa je od sredine jula, prema podacima JKP“Lim“ za ova područja isporučeno 276 cisterni vode. Više od jedne trećine isporučeno je Brodarevu.

Inače, prosečne temperature u novembru bile su u okvirima proseka za ovo doba godine u prijepoljskom kraju, ali je palo samo četiri litra kiše po kvadratnom metru dok je prosek za ovaj mesec oko 70 litara. Takođe, ni jedan novembarski dan nije bio sa snegom, iako prvi sneg decenijama zabeli prijepoljska brda sredinom novembra, a prema zvaničnim podacima u novembru je prosečno osam snežnih dana. Da kuriozitet bude potpun, krajem novembra, odnosno početkom decembra prošle godine limski kraj su pogodile poplave koje su nanale velike materijalne štete.

Poluprazna jezera

Nova Varoš – Dve najveće akumulacije „Limskih HE“ na Uvcu su – poluprazne. Krajem novembra kota Uvačkog jezera je bila 18 metara ispod maksimalne i u njemu su zalihe vode 55, a u Zlatarskom jezeru 56 odsto.

Letošnja dugotrajna suša i loše hidrološke prilike ove jeseni smanjile su nivo vode u jezerima i rekama. Prema rečima Ivka Šaponjića, direktora „Limskih HE“, dotok Uvca je ispod jednog kubika u sekundi, što je ispod višegodišnjeg proseka. Dotok Lima je samo 10 kubika, što nije dovoljno ni za rad jednog od tri agregata u protočnoj HE „Potpeć“, jedinoj na ovoj reci.Inače, prošle godine u ovo doba protok Lima bio je – hiljadu kubika! Agregati četiri centrale na Uvcu i Limu rade prema potrebama i zahtevima dispečera EPS, najčešće u špicevima potrošnje.Godišnji plan proizvodnje ispunjen je 94 odsto, obavljeni su planirani remonti i dobra je pogonska spremnost postrojenja. R. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari