Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković dodelio je juče u Preševu diplome grupi od 90 polaznika kursa srpskog jezika, koji je finansiralo Koordinaciono telo. Tromesečni kurs srpskog jezika u Preševu, u kojoj je većina albanskog stanovništva, pohađao je 61 srednjoškolac, 22 studenta i sedam odraslih, a kurs je sprovela nevladina organizacija Međunarodni humanitarni centar.


– Srpski jezik se u Preševu uči u osnovnoj i srednjoj školi, albanska deca imaju tu nastavu, a mi smo na kursu obezbedili dodatna znanja – kako se popunjavaju formulari, obrasci, kako se obraća kod lekara, na primer – rekao je koordinator preševske NVO Rizvan Ribeiro.

– Ovo je za sve koji su završili kurs ulaganje u budućnost jer će polaznicima omogućiti brže pronalaženje posla. Ovo je most između srpskog i albanskog naroda, zato što je Srbija zemlja u kojoj živite – rekao je Marković na svečanosti u Domu kulture u Preševu. On je najavio da će Koordinaciono telo nastaviti da finansira kurs srpskog jezika u Preševu i pozvao je srednjoškolce da se upisuju na odeljenje Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Medveđi, koje je deo Univerziteta u Nišu, na kome za sada nema nijednog studenta iz Preševa.

– Očekujem da će ove školske godine početi da radi odeljenje Pravnog fakulteta u Bujanovcu i nadamo se da ćemo obezbediti i profesore, a udžbenici za Pravni i Ekonomski fakultet na albanskom jeziku su već obezbeđeni – rekao je Marković.

Milan Marković, koji je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je da očekuje da će do kraja godine biti rekonstruisano porodilište u Preševu, što takođe finansira Koordinaciono telo i da će biti otvoreno početkom iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari