Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jedva je formirana, a njena članica Demokratska fronta lidera Željka Komšića objavila je da je napustila parlamentarnu većinu na koju se vlada Fadila Navalića oslanjala i pozvala svoje dojučerašnje partnere Stranku demokratske akcije i Hrvatsku demokratsku zajednicu da traže novog partnera ili podnesu ostavke.


Lider HDZ Dragan Čović je preporuku odmah poslušao, objavio da je partnerstvo sa DF „završena priča“ i juče se, kako javlja Dnevni avaz, u sarajevskom restoranu „Četiri sobe gospođe Safije“ sastao sa mogućim budućim partnerom Fahrudinom Radončićem, liderom Stranke za bolju budućnost. Radončić je Čoviću miliji politički partner nego Komšić bio i ranije, ali isto ne važi i za Bakra Izetbegovića, lidera SDA. On je pozvao DF i Komšića da se u Vladu FBIH vrate za ljubav reformske agende i evropske perspektive BiH, našta ga je jedan od najoštrijih Komšićevih saradnika Emir Suljagić podsetio da je SDA na vlasti 23 godine od 25 godina postojanja nezavisne BiH, a da je on, Izetbegović, u SDA svih 25 godina te da je imao kad da misli o reformama.

Do razdora praćenog najoštrijim rečima, kao što su omiljene – korupcija i kriminal, došlo je zbog podele pozicija u javnim preduzećima. Vlada F BiH donela je Uredbu kojom se nadležnost za postavljanja rukovodilaca u javnim preduzećima tog entiteta oduzimaju ministrima i prenose na samu vladu. DF je objavila da je ova uredba doneta preglasavanjem njenih ministara u vladi i ocenila je taj akt protivzakonitim. Jabuka razdora su očito preduzeća u Hercegovini jer je Izetbegović u nameri da sačuva koaliciju koja mu više paše požurio da, kako je rekao, potcrta da je „SDA tražila nultu poziciju u javnim preduzećima i mi smo spremni staviti polugodišnji moratorijum na imenovanja“.

„Bakir Izetbegović je poslednji koji nama može držati predavanja o reformama. Naši ministri su pokušali provesti najvažniju moguću reformu u ovoj zemlji, a to je okončavanje stranačke kontrole nad državnim preduzećima vidjeli smo kako je to prošlo. Odgovor Bakira Izetbegovića i SDA je bio da nas zajedno sa Draganom Čovićem brutalno preglasaju“, rekao je Suljagić za portal Patria.

Naročito veliki problem premijeru Navaliću predstavlja da sarađuje s DF-ministrom energetike, rudarstva i industrije. A da su javna preduzeća iz tog sektora i u žiži nastalog razdora pokazao je potpredsednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović, inače član DF. On nije podneo ostavku na svoju funkciju verovatno da bi legitimitet imao njegov zahtev Ustavnom sudu da se oceni ustavnost sporne Uredbe, a onaj njen deo koji se odnosi na resor ministra energetike Reufa Bajrovića privremeno stavi van snage. Jer, tom uredbom, tvrdi Bajrović, SDA Draganu Čoviću „isporučuje treći ekonomski entitet“.

I sve se ovo događa pred današnji dolazak u Sarajevo komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je očekivao da nadležni organi sva tri entiteta i centralne države usvoje reformsku agendu zasnovanu na poznatoj britansko-nemačkoj inicijativi koji je EU prihvatila kao svoju. I da ta agenda danas bude potpisana. Johanes Han će, međutim, pravo sa medijacije među posvađanim makedonskim političkim strankama moći isti posao da nastavi u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari