Posle pucnjava u SAD ukinut sajt 8chan

Ostavite komentar


  1. Ajmo polako – napadač iz El Pasa nije postavio svoj manifest na 8čan-u, već Instagramu, dok ga je neko drugi objavio tamo, to makar tvrdi vlasnik sajta. Vau, strašno. Kad su Vašington post i Njujork Tajms objavljivali manifest Unabombaša niko nije te novine zatvarao. I nije ga objavio par dana pre pucnjave, već par sati. „Leglo izuzetno agresivnih objava, poziva na napade na manjine, kao i najskaradnijih slika i video klipova“ – da, to je sloboda govora i ona postoji u SAD jer se sajt (jako strogo da dodam) pridržava američkih zakona. Oglasi za prodaju droge i oružja su maltene nepostojeći niti iko pametan odgovara na njih jer su to obično savezne agencije koje mame ljude da bi ih uhapsili. A to da je leglo desničara baš i ne pije vodu ako postoje i levičarske grupe koje su uvek u top 20 grupa pobrojanih na sajtu, kao i druge političke i apolitičke opcije.
    Gašenje 8čan-a je deo jedne sveobuhvatne strategije za američke predsedničke izbore 2020. godine da se ne ponovi ono što se desilo 2016. godine. A 8čan je itekako odigrao svoju ulogu u izboru Trampa za predsednika ma koliko se ona nekima činila mala.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.