Proizvodnja električne energije na bloku B2, zaustavljena je 22. aprila usled havarije na blok-transformatoru 2AT a, prema informaciji Lista TE – KO, uzroci havarije se ispituju dok su na nivou EPS-a i PD „TE-KO Kostolac“ formirane posebne radne grupe za sanaciju ovog transformatorskog postrojenja, odnosno realizaciju neophodnih aktivnosti da bi se u što kraćem roku bio vraćen na elektroenergetsku mrežu bloka B2.

Prema prvim procenama ovaj zastoj trajaće desetak dana, dok se istovetni transformator bloka B1, koji je u sada revitalizaciji, ne prebaci i zameni havarisano postrojenje na bloku B2. O preduzetim merama Dragan Živić direktor TE „Kostolac B“ kaže: -Dogovoreno je da blok-transformator 2AT sa bloka B2 izmesti u dvorište termoelektrane a da se blok- transformator 1AT sa bloka B1 transportuje i koristi umesto havarisanog. Preduzeli smo sve neophodne mere za to i upoznali ponuđače, tako da su već u petak, 25,aprila, bile organizovane pojedine aktivnosti na pripremi za transport blok-transformatora 1AT i 2AT. Naše raspoložive snage iz sektora proizvodnje i održavanja angažovane su takođe na pripremnim aktivnostima za transport transformatora i čine sve što je u našoj moći. Korišćenje blok-transformatora 1AT je samo privremeno rešenje, a do decembra, kada kreće sa radom blok B1, imaćemo vremena za realizaciju dugoročnog rešavanja ovog pitanja. Postoji rešenje da se blok-transformatora koji se nalaze u Termoelektrani „Kolubara B“ a vlasništvo su Elektroprivrede Srbije ugradi kod nas. Radi se o visokonaponskom postrojenju koje je godinama redovno servisirano a nije korišćeno. Već je pokrenuta procedura da se obezbedi servis i neophodni radovi na ovom postrojenju.

Kada se radi o samoj havariji Dragan Živić istakao je da blok-transformator do ovog događaja karakterisao pouzdan i siguran rad: -Blok-transformator 2AT radio je od samog puštanja u pogon bloka B2, odnosno duže od dvadeset godina. Ovo postrojenje je napravila kompanija „Rade Končar“, bilo je ispravno i servisirano po svim uputstvima, a do sada nije uzrokovalo nikakve probleme. Sve ovo je potkrepljeno činjenicama a sve do trena havarije, blok-transformator je radio dobro a blok B2 je proizvodio električnu energiju maksimalnom snagom od 350 megavata. Tog dana nismo imali nikakvih oscilacija u proizvodnji što se tiče snage ili bilo kog parametra na bloku B2.

Ispad bloka B2, se dogodio 22.aprila u 14:35 časova usled unutrašnjeg kvara, odnosno kratkog spoja u blok transformatoru, čija je oznaka 2AT: -Kvar se desio na faznim namotajima u samom transformatoru, pa je delovala diferencijalna zaštita transformatora koja je nakon 5 milisekundi isključila 400-kilovoltni i 22-kilovoltni prekidač. Isključenjem prekidača, blok je razvezan sa mreže i sa generatorskih sabirnica, čime je eliminisano napajanje kvara. Sve diferencijalne zaštite su delovale brzo, zbog kratkog spoja koji je tada nastao. Došlo je do oštećenja transformatorskog suda i curenja ulja u sabirnu trafo-jamu, koja je izgrađena po projektu kada i sam blok B2. Sve električne zaštite su korektno odradile i smanjile razvijanje kvara, rekao je Živić i nastavio: -Nakon uvida na licu mesta havarije, dat je nalog da se isključi iz rada i kotao, koji je do tada ostao u radu. U toku noći izvršena je konzervacija cevnog sistema kotla, zato što smo nakon prvih sagledavanja zaključili da blok B2 ne može biti brzo vraćen na mrežu i da će zastoj trajati oko deset dana. Utvrđena su velika oštećenja na transformatorskom sudu, tako da je usledila konstatacija da se transformator može smatrati havarisanim. Detaljniji izveštaj o samom vanrednom događaju i obimu štete, kao i načinu sanacije daće Radna grupa, koja je formirana da utvrdi uzroke i posledice kvara. Izvršili smo obezbeđenje mesta havarije i obavestili sve nadležne instance. Angažovane su i specijalizovane službe.

Blok B2 ponovo na mreži

Kostolac – Proizvodnja električne energije na bloku B2, kako je objavljeno na portalu PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, je pokrenuta. Blok B2 je sinhronizovan na elektroenergetsku mrežu. Za sada sve teče po planu a, po rečima Dragana Živića, direktora Termoelektrane „Kostolac B“, snaga bloka B2 se postepeno povećava. Živić je dodao da se očekuje da ovaj termokapacitet dostigne svoju punu snagu. Krajem aprila usled havarije na transformatoru 2AT zaustavljen je blok B2. Zato je transformator 2AT sa bloka B2 premešten u dvorište termoelektrane, a na njegovo mesto je premešten transformator 1AT sa bloka B1 i koristi se umesto havarisanog. Korišćenje transformatora 1AT je privremeno rešenje, tako da će do decembra, kada kreće sa radom blok B1, ovo pitanje biti dugoročno rešeno, najavljeno je na sajtu kostolačke kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari