U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu otvorena je izložba slika Save Šumanovića „Poslednja decenija“. Reč je o izložbi kojom se ujedno obeležava 60 godina rada Galerije slika „Sava Šumanović“ Šid i 70 godina od smrti velikog umetnika.


Izložbu je otvorio ministar odbrane Dragan Šutanovac, a otvaranju su prisustvovali pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, kao i mnogobrojni gosti iz kulturnog i javnog života.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić ocenio je da su izložena dela umetnika koji je negovao osobeni stil, a da je poslednjih deset godina upravo najautentičniji period Šumanovićevog stvaralaštva.

– Zahvaljujući Galeriji „Sava Šumanović“, i pre svega njegovoj majci, koja je darovala dela velikana naše umetnosti Opštini Šid, imamo priliku da baštinimo ovo umetničko blago i da ga na pravi način prezentujemo javnosti – rekao je Milorad Đurić i dodao da se Dom Vojske još jednom pokazao kao istinski promoter prave umetnosti.

Postavku „Poslednja decenija“ čini 45 dela iz Šumanovićevog stvaralaštva u Šidu, nakon višegodišnjeg boravka i rada u Parizu. Najviše dela naslikao je 1939. godine za veoma uspešnu izložbu u Beogradu, a dominiraju pejzaž i akt. Autori izložbe su Ljubica Jukić i Vesna Burojević, kustoskinji Galerije slika „Sava Šumanović“.

Prateći program izložbe slika Save Šumanovića je postavka „Sava Šumanović – lično, porodično, nacionalno“, izbor fotografija i dokumentarne građe o umetniku i njegovoj porodici. Autor te postavke je direktor Galerije slika „Sava Šumanović“ Radovan Sremac. Izložba „Poslednja decenija“ biće otvorena do 23. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari