Poslednja osnovna škola u Zrenjaninu izgrađena pre četrdeset, a srednja pre više od deset godina 1škola nikola tesla

Osnovna škola u Zrenjaninu “Žarko Zrenjanin” izgrađena je 1980. godine, a najveći broj škola izgrađen je pre pola veka. Srednjoškolci uče u zgradama iz 19. veka, od kojih je većina kulturno dobro.

U Zrenjaninu se osnovno obrazovanje dece obavlja u 10 osnovnih škola i u školi sa specijalnim programom. Neki objekti građeni su namenski, dok su drugi objekti prenamenom pretvoreni u osnovne škole.

Na osnovu pokrivenosti građevinskog reona i ispunjenosti školskih standarda, Zrenjaninu nedostaje pet osnovnih škola.

Poslednja izgrađena je osnovna škola “Žarko Zrenjanin“ 1980. godine, a od „mlađih“ su i „Petar Petrović Njegoš” (1973.) i “Servo Mihalj” u Mužlji, izgrađena 1972. godine.

Škola „Vuk Karadžić“, koja je nastala prenamenom postojećeg objekta manjeg kapaciteta, datira iz 1880. godine, a “Sonja Marinković” i “9. maj” su iz 1904. godine.

Najviše škola u gradu građeno je u periodu od 1960. do 1970. godine.

Sve škole su prinuđene da rade u dve smene zbog velikog broja odeljenja, jer nijedna škola svojim kapacitetima ne zadovoljava normative od 1 do 2,2 kvadrata učioničkog prostora po učeniku za rad u jednoj smeni, piše u Elaboratu o Generalnom urbanističkom planu Zrenjanina koji je na  javnom uvidu.

Postojeća mreža osnovih škola u gradu ne zadovoljava u smislu pešačke dostupnosti za radijus opsluživanja od 600 metara, odnosno ne ispunjava standard pešačko susedstvo.

Osnovne škole ne postoje u delu grada Berbersko-Bolnica, Zeleno polje, kao i u delu Bagljaša.

Srednjoškolsko obrazovanje u Zrenjaninu se obavlja u 8 objekata. Poslednja izgrađena zgrada srednje škole je Medicinska škola, iz 2009. godine.

Najveći broj objekata srednjih škola datira iz 19. veka. To su Zrenjaninska gimnazija, Muzička škola “Josif Marinković”, Poljoprivredna škola, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“ iz 1891.

Objekti ovih škola stavljeni su pod prethodnu zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kao kulturno – istorijske vrednosti. U najlošijem građevinskom stanju su Zrenjaninska gimnazija i škola “Nikola Tesla”.

Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“  građena je 1928. godine, a Tehnička škola „Vasa Jankov“ 1963.

Objekat srednje Tehničke škole „Vasa Jankov je dugogodišnji problem zrenjaninskog školstva i lokalne samouprave zbog materijala od kojeg je građen. Naime, ova je škola građena materijalima na bazi azbesta i već se decenijama traži rešenje za preseljenje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari