Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) danas će objaviti detaljan izveštaj o nuklearnom programu Irana, što bi, prema ocenama analitičara, moglo da prokrči put ka uvođenju sankcija i vojnoj akciji protiv ove zemlje.

Iran navodno pravi novu unapređenu verziju nuklearne bojeve glave, a u tome mu pomaže nekadašnji sovjetski naučnik, tvrde nuklearni stručnjaci, prenose strane agencije. Izveštaj IAEA, u kojem će biti navedeno i mesto na kojem su navodno testirane komponente bojeve glave, predstavljaće do sada najdetaljniji prikaz dokaza da Iran nastoji da proizvede nuklearno oružje. Poznavaoci prilika ističu da se nakon objavljivanja dokumenta IAEA očekuje jačanje tenzija u ionako nestabilnom regionu, usred izveštaja da Izrael, SAD i Velika Britanija razmatraju vojnu opciju da bi sprečili Iran da razvija nuklearni program. Izraelski zvaničnici su saopštili Zapadu da izveštaj predstavlja „poslednju šansu“ za pronalaženje mirnog rešenja za iransku nuklearnu krizu.

Izrael je juče pozvao na uvođenje oštrih sankcija Teheranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti, a ministar odbrane te države Ehud Barak je izjavio da nikakva odluka o vojnoj akciji protiv Irana nije doneta. IAEA treba da uvede Iranu „veoma oštre“ međunarodne sankcije, preneo je juče izraelski list „Mariv“ izjavu šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana sa sastanka zatvorenog za javnost. Sankcijama bi trebalo da budu pogođeni iranska Centralna banka i izvoz iranske nafte, rekao je Liberman. „Ako SAD ne preduzmu korake u pravcu uvođenja strogih sankcija Iranu, to znači da Amerikancima i Zapadu ne smeta ‘nuklearni’ Iran“‘, rekao je Liberman. Upitan o mogućnosti vojne intervencije protiv Irana, Barak je odgovorio: „Izrael je najjača zemlja u regionu, od Tripolija do Teherana, ali rat nije piknik“, kazao je on i dodao da „Izrael još nije doneo odluku o vojnoj operaciji protiv Irana.

U međuvremenu, iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi je ocenio da pretnje Izraela da će napasti iranska nuklearna postrojenja predstavljaju „medijsku propagandu“. On je takođe istakao da je njegova zemlja spremna da odgovori na svaku vojnu akciju. „Nedavne pretnje Iranu su medijska propaganda i predstavljaju slabost Zapada u odnosu na Iran“, rekao je Vahidi. Kako je izvestila agencija ISNA, a prenela Beta, Vahidi je ponovio da je Iran spreman da se brani na moru i u raketnom domenu. „Imamo snagu da se suočimo sa svakom pretnjom“, kazao je on, „Cionistički režim ima brojne unutrašnje podele. S druge strane, SAD se takođe suočavaju s krizom kao što je pokret protiv Volstrita. Zapadne pretnje nisu nam mnogo važne i u svakom slučaju spremni smo da odgovorimo silom“, rekao je taj iranski zvaničnik.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad upozorio je u ponedeljak SAD i Izrael da odustanu od ideja o eventualnom napadu na nuklearne objekte u njegovoj zemlji za koje Zapad podozreva da su deo programa za razvoj nuklearnog naoružanja. U intervjuu za egipatski dnevnik Al Akbar, Ahmadinežad je rekao da Iran „neće dopustiti“ nikome da preduzme akciju protiv Teherana.

Međutim, nekoliko američkih neokonzervativaca, uključujući penzionisanog generala Armije SAD Džeka Kinija, zahtevalo je od predsednika te zemlje Baraka Obame da pokrene tajnu akciju protiv Irana. Prema njihovoj ideji, meta bi trebalo da budu pripadnici Kadsa, specijalne jedinice iranske Revolucionarne garde za delovanje u inostranstvu. Jedan od najznačajnijih komandanata iranske Revolucionarne garde zapretio je američkim vojnim komandantima da će ih poginuti „na desetine“ ukoliko SAD ubiju makar jednog od lidera Garde, javila je juče poluzvanična iranska agencija Fars.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je juče u Berlinu da pretnje Izraela da će napasti iranske nuklearna postrojenja predstavljaju opasnost i mogu da dovedu do katastrofe na Bliskom istoku. „Sve strane treba da se smire i da izbegavaju takvu vrstu ratobornih komentara“, rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim predsednikom Kristijanom Vulfom. Medvedev je rekao da bi u suprotnom moglo da dođe do većeg sukoba, i da bi to bila „katastrofa“ za Bliski istok.

Ruski predsednik je dodao da su mu iranske vlasti tokom poslednjih sastanaka saopštile da pripremaju dokaze da ne proizvode nuklearno oružje i da su spremne da sarađuju. „Nažalost u tom pravcu koraci nisu napravljeni“, rekao je ruski predsednik. Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, upozorio je da će vojna akcija protiv Irana predstavljati „veoma opasnu grešku sa nepredvidljivim posledicama“. On je naglasio da je diplomatija, a ne raketni udari, jedini način da se reši problem u vezi s nuklearnim programom Irana.

Uoči objave izveštaja IAEA o iranskom nuklearnom programu oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Kine koje je saopštilo da Teheran treba da pokaže „fleksibilnost i iskrenost“ u vezi sa svojim nuklearnim programom. Portparol kineskog ministarstva Hong Lei rekao je da je njegova zemlja odlučno protiv bilo kakve upotrebe sile protiv Irana kako bi se Teheran sprečio da stvori atomsko oružje. Kina je Iranu najveći spoljnotrgovinski partner, ali je podržala uvođenje sankcija kao sredstvo ubeđivanja Irana da prekine obogaćivanje uranijuma.

Izveštaj IAEA, čije se objavljivanje očekuje danas, ukazaće da je Iran napravio kompjuterske modele nuklearne bojeve glave. U njemu će se pojaviti i kompjuterska slika objekta za koji IAEA veruje da predstavlja ogroman čelični kontejner namenjen testiranju eksploziva koji služi za detoniranje nuklearne bojeve glave, rekle su međunarodne diplomate agenciji AP, prenela je Beta.

Sarkozi nazvao Netanjahua lažovom

London – Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je u privatnom razgovoru sa američkim predsednikom Barakom Obamom da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu „lažov“, naveo je britanski list Gardijan, prenela je Beta. Razgovor dva predsednika na prošlonedeljnom samitu G20 u Kanu su slučajno čuli novinari, pošto Sarkozi i Obama nisu uvideli da su mikrofoni pripremljeni za konferenciju za novinare, već bili uključeni. „Ne mogu da ga podnesem. On je lažov“, rekao je Sarkozi Obami koji je odgovorio: „Tebi je dojadio? Ja moram da se bavim njime svaki dan“. Na početku razgovora Obama je kritikovao Sarkozija što nije upozorio SAD da će Francuska glasati za prijem Palestinaca u Unesko. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari