Prolećna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi daje odlične rezultate kao i ukupno sprovođenje ove akcije u gradu pod Čačalicom. Ovom prilikom, promoteri su bili predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilić i direktor Opšte bolnice, dr Srećko Bosić.


Izražavajući zadovoljstvo velikim odzivom građana u akciji, predsednik Ilić zahvalio se građanima, pripadnicima vojske i policije: – Drago mi je što je svest ljudi do te mere sazrela da je sve više onih koji donacijom svoje krvi žele da pomognu ljudima kojima je ta pomoć potrebna. U ime promotera dosadašnjih akcija zahvaljujem se svima koji su do sada dali krv za potrebe naših građana, koji se leče, kako u požarevačkoj Bolnici, tako i u zdravstvenim ustanovama u Beogradu. Želim da u novim akcijama imamo još veće rezultate i da sa drugog mesta humanih gradova u Srbiji, ove godine, po broju akcija i dobrovoljnih davalaca krvi, obezbedimo vodeću poziciju – naglasio je Ilić.

Opšta bolnica u Požarevcu, dnevno troši oko 15 jedinica krvi. Kritični period u toku godine, po rečima direktora ove zdravstvene ustanove, dr Srećka Bosića, je zima, zbog preloma donjih ekstremiteta i saobraćajnih traumatizama. – Od početka 20. veka, kada je krv počela da se koristi kao lek, pa sve do danas, potrebe za krvlju su uvek bile iste. Zato su akcije dobrovoljnog davanja krvi veoma dragocene i nadam se da će ih i ubuduće biti, sa ovakvim i boljim rezultatima – rekao je između ostalog dr Bosić.

U ime Odeljenja za tranfuziju krvi, dobrovoljnim davaocima zahvalila se dr Vera Marković, koja je istakla da je u prošloj godini, zahvaljujući poznatim promoterima, akcija podignuta na jedan viši nivo. Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Požarevcu Branislav Živulović izrazio je nadu da će na planu dobrovoljnog davanja krvi ubuduće biti više saradnje između CK i Vojske: – Očekujemo bolju saradnju sa Vojskom Srbije čiji su pripadnici danas učestvovali u akciji. Za april pripremamao jednu zajedničku akciju građana i vojnika, u cilju obezbeđivanja određenih rezervi krvi za lečenje naših građana na Vojno-medicinskoj akademiji. Imponuje izjava direktora Bolnice, da se operacije, zbog nestašice krvi, ne odlažu – rekao je Živulović.

U prošlonedeljnoj akciji prikupljene su 52 jedinice krvi, a od ukupnog broja davalaca bilo je 15 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari