Kineski stručnjak Huang pet godina je bio naučnik u laboratoriji Dau kemikal u Indijani, gde je proučavao načine da se unaprede insekticidi. Međutim, pre nego što je otpušten 2008, prema rečima nadležnih, Huang je počeo da odaje tajne informacije kineskim istraživačima, a zatim je od državne fondacije u Kini dobio dozvolu da tamo otvori kompaniju koja bi bila rival Dau kemikalu, saznaje Njujork tajms. Međutim, Huang, koji je rođen u Kini, ali je državljanin SAD, sada se suočava s jednom nesvakidašnjom optužbom – da ga je Kina angažovala za industrijsku špijunažu.

Smatra se da špijunaža za koju je Huang optužen predstavlja novi front borbe za globalno ekonomsko preimućstvo. Dok Kina i ostale zemlje intenziviraju napore da usvoje zapadnu tehnologiju, američkoj industriji, van tradicionalnih vojnih i haj-tek okvira, preti opasnost jer postoji mogućnost da njeni zaposleni odaju dragocene poslovne tajne, navodi se u sudskim izveštajima.

Umesto da se oslanja na tajne direktive vladinih rukovodilaca, stiče se utisak da je nova trgovina poslovnim tajnama, tvrde federalni tužioci, mnogo više oportunistička i obavlja se preko tajnih tržišta širom sveta. Tužioci kažu da je teško dokazati da postoji veza sa stranom vladom, ali tajni agenti tvrde da su Kina, Rusija i Iran među zemljama koje ulažu najviše napora da usvoje najnovije tehnologije. „U okviru nove globalne ekonomije naše kompanije su sve češće mete krađa. Da bismo i dalje bili lider u inovacijama, moramo da zaštitimo ove trgovinske tajne“, rekao je jedan zvaničnik iz Ministarstva pravde.

Protiv Huanga (45), koji tvrdi da nije kriv, pokrenuta je sudska parnica prema odredbi o industrijskoj špijunaži koja se primenjuje tek sedmi put.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari