Javno preduzeće Poslovni prostor će nakon predstojećeg vraćanja nacionalizovanih poslovnih lokala ostati bez tri miliona evra godišnjeg prihoda od zakupnina, odnosno toliko para će se manje sliti u gradsku kasu.

To će, po rečima savetnika direktora ovog preduzeća Duška Bogdanovića, nužno dovesti u do traženja novih postulata u poslovnoj politici. Poslovni prostor upošljava manje od 60 zaposlenih.

Predlogom novog Zakona o restituciji, čije usvajanje je najavljeno za mesec dana, u Novom Sadu će naslednicima i starim vlasnicima biti vraćeno najmanje 381 poslovni lokal, odnosno 26 hiljada kvadratnih metara nacionalizovane imovine. Reč je lokalima u najužem centru grada, Zmaj Jovinoj, Dunavskoj i Ulici Modene, odnosno takozvanoj ekstra zoni. Od njih Poslovni prostor na ime naknade mesečno ubere 25 miliona dinara.

– Još 2006. godine Srpskoj pravoslavnoj i Katoličkoj crkvi smo na osnovu propisa vratili oko 4.500 kvadratnih metara prostora u samom centru grada – kaže Bogdanović.

– Još 2000. godine po takozvanom Šešeljevom zakonu, koji je donet na brzinu pred izbore, 52 dotadašnja zakupca lokala u ekstra zoni otkupili su ove lokale ukupne površine oko 3.000 kvadratnih metara. Nas je samo sud obavestio da im više ne fakturišemo naknadu za zakupninu. Oni nisu bili raniji vlasnici ovih lokala pa će i to stvarati dodatne teškoće u postupku restitucije – kazao je Bogdanović.

Predsednik novosadskog ogranka Mreže za restituciju Nikola Tanudžić ističe da u Srbiji više od 140.000 građana traži vraćanje imovine, ali država uprkos popisu po osnovu Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, još uvek nema tačan uvid po opštinama, niti su jedinice lokalne samouprave ušle u posao popisivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari