Promocija romana poznate srpske spisateljice i rediteljke Vide Ognjenović, pod naslovom „Posmatrač ptica“, održana je u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“. O autorki je najpre govorila direktorka Biblioteke, Beba Stanković, koja je istakla da je ova vrsna umetnica diplomirala opštu književnosti i režiju, a usavršavala se na poslediplomskim studijama na Sorboni i u Americi. Trenutno, Vida Ognjenović je ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Danskoj.

Režirala je preko stotinu pozorišnih komada, filmova, radio i televizijskih drama, objavila desetine romana, knjiga poezije, eseja, teatroloških studija. Gotovo da ne postoji nagrada koju u okvirima Srbije nije dobila za režiju, a među njima su Sterijina nagrada, Zlatni ćuran, Joakim Vujić. Na polju književnosti dobitnica je Andrićeve nagrade, nagrade Branko Ćopić, Stevan Mitrov Ljubiša i drugih. Njena dela prevođena su na 12 svetskih jezika.

Urednik Izdavačke kuće „Arhipelag“, koja je objavila knjigu „Posmatrač ptica“, Gojko Božović, govorio je o ovom romanu, naglašavajući bogati književni stil Vide Ognjenović, kojim dočarava karaktere likova i događaje, vešto vodeći čitaoca kroz vreme i radnju. Ognjenović je čitala odlomke iz romana, a u razgovoru sa publikom osvrnula se i na svoj trenutni položaj ambasadora u Danskoj, poručivši da čovek, i pored brojnih obaveza i konstantnog nedostatka vremena, ipak može da „ukrade“ vreme za sebe i posveti se onome što mu je primarni životni poziv. Iako je ovih dana na odmoru, to vreme će iskoristiti da režira dramu Kanjoš Macedonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari