U okviru manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, organizovan izlet i u Zaječaru 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je ovog vikenda izlete sa posmatranjem ptica na više od 30 lokacija širom Srbije. U Zaječaru se okupilo oko 40 ljubitelja ptica.

Kao i svake godine, i ove godine, izlet je organizovan prvog vikenda oktobra što je period godine kada milioni ptica napuštaju svoja staništa za gneždenje u Evropi i sele se ka svojim zimovalištima na Mediteranu ili u Africi.

Naša zemlja sa svojim zaštićenim i drugim značajnim područjima za ptice, nalazi se na glavnoj ruti ptica, pa se u ovom periodu godine može videti znatno veći broj vrsta u odnosu na gnezdeći period.

Pored Zaječara, u Timočkoj krajini, posmatranje ptica organizovano je i u Sokobanji, na Bovanskom jezeru.

U okviru manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, organizovan izlet i u Zaječaru 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Kako je prošlo posmatranje ptica u Zaječaru

Nikola Veljković, kaže da je akcija bila vrlo uspešna, uprkos lošem vremenu.

„Odziv je bio veliki. Hvala školi koja je pustila svoju decu. Veliki broj dece je zbog toga prisustvovao ovom događaju. Vrlo je važno da se deca rano edukuju o pticama, njihovom životu i migraciji jer prirodu uništavamo svakodnevno na razne načine. Da bi je zaštitili potrebno je da je upoznamo“, kaže on.

Dodaje, da je važno da deca više vremena provode u prirodi.

U okviru manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, organizovan izlet i u Zaječaru 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Važno je da istražuju svet. Da posmatraju svet. Ne samo ptice, već i ostala živa bića. Važno je da nauče da budu toleranti prema prirodi, pošto svet nije samo predodređen samo za nas, već da na svetu postoje i druge vrste. Sledeća akcija je u januaru, kada je zimski popis ptica“, kazao je on.

Slaviša Božinović, jedan od organizatora ovog skupa, kaže da je zadovoljan akcijom, uprkos lošem vremenu, koje je pratilo posmatranje ptica.

„Mogu da kažem da sam zadovaljan, i ako smo pokisli. Kiša nije uspela da pokvari ovaj događaj, a u prilog tome ide veliki broj školaraca koji je danas bio. Hvala školama Hajduk Veljko i Vuk Karadžić iz Velikog Izvora. Deci smo objasnili značaj posmatranja ptica, kao i sve ono vezano za njih. Oko Timoka možemo videti sivu čaplju, belu čaplju, patku gluvaru i još mnoge druge ptice poput velikog kormorana ili malog gnjurca“.

U okviru manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, organizovan izlet i u Zaječaru 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Marko Grujčić, kaže, da je danas prvi put bio na posmatranju ptica.

„Ovo mi je prvi put da sam na posmatranju ptica. Priključio sam se da nešto naučim. Generalno volim sve ptice. Često prehranjujem ptice zimi“, kazao je on.

Jasmina Milošević, kaže da se priključila akciji posmatranja ptica, zato što voli ptice.

Od kada se ptice posmatraju?

Posmatranje ptica kao hobi postoji od početka 20. veka, a u prethodnih 30 godina „Evropski vikend posmatranja ptica“ koji organizuju ornitološke organizacije pod okriljem „BirdLife International“-a odveo je u prirodu 1,5 miliona posmatrača ptica na više od 50.000 lokacija.

Na Balkanu se posmatranjem ptica bavi nekoliko hiljada ljudi, a na osnovu broja članova DZPPS-a i posetilaca izleta, vidi se da privlači sve više poklonika.

Prošle godine je na 27 izleta širom Srbije bilo više od 850 ljudi, najviše porodice s decom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari