Bušova administracija u poslednjem trenutku ponudila je spasilački paket posrnuloj auto-industriji od 17.4 milijarde dolara u zamenu za ustupke automobilskih kompanija. „Dopustiti kolaps autoindustrije nije odgovoran pravac akcije“, izjavio je odlazeći predsednik DžordžBuš. „Bankrot bi bio neprihvatljivo bolan udarac za američke radnike i ekonomiju zemlje“.

Jedan zvaničnik je izjavio da će automobilski giganti Dženeral motors, Krajsler i Ford većovoga meseca imati na raspolaganju kratkoročnu finansijsku pomoćod 13.4 milijarde dolara dok će četiri milijarde biti obezbeđene kasnije. Takođe, auto-industriji je postavljen krajnji rok do 31. marta do kada treba da ponude planove za rekonstrukciju i dokažu da su sposobne kompanije. Ukoliko ne uspeju da proizvedu plan do datog roka, od auto-industrije biće zatraženo da vrati pozajmicu, što će za njih biti veoma teško. „Auto-industrija i sindikati moraju razumeti da smo na velikom riziku i da je neophodno doneti teške odluke i sprovesti reforme“, izjavio je Buš.

Auto-industrija prethodno je poslala na produžene odmore svoje zaposlene. Krajsler je čak zatvorio svih 30 fabrika na severu Amerike na četiri nedelje, Ford je najavio privremeno gašenje 10 svojih fabrika, a Dženeral motors 20. Buš je izjavio da je auto-industrija suočena sa ozbiljnim izazovima većgodinama i da je globalna finansijska kriza te izazove učinila vidljivijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari