Anđelković: Roboti do kraja godine u poštama, paketi će brže stizati 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Poštanski saobraćaj se menja poslednjih godina pod uticajem veštačke inteligencije. Zoran Anđelković, v.d. direktora Pošte rekao je za RTS da ćemo do kraja godine u značajnom broju poštanskih centara imati robote koji će sortirati robu, čime će se ubrzati proces slanja pošiljki.

Poštanski saobraćaj, kakav mnogi pamte, poslednjih godina se menja – sve je manje pisama, a sve više se šalju i primaju paketi zbog porasta elektronske trgovine.

O digitalizaciji poštanskog saobraćaja danas se govori na četrdesetoj Generalnoj skupštini Postevrope u Beogradu, na kojoj će biti 55 evropskih poštanskih opratera iz 53 zemlje.

Zoran Anđelković, v.d. direktora Pošte, tim povodom, rekao je za RTS da je glavna tema Skupštine primena veštačke inteligencije u funkcionisanju poštanskih operatera, podsećajući da su pošte proteklih godina bile promoteri novih tehnoloških rešenja, poput telegrafa i telefona.

Anđelković: Roboti do kraja godine u poštama, paketi će brže stizati 2
Foto: RTS/ printscreen

„I danas pošte u Evropi i svetu moraju da budu te koje će prve primenjivati veštačku inteligenciju. Srbija pokušava da bude u korak sa svetom, a možda i ispred većine“, ističe Anđelković.

Roboti i pisma

Prema njegovim rečima,  do kraja godine ćemo imati robote u značajnom broju poštanskih centara u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, koji će sortirati robu i ubrzati proces slanja pošiljke do građana, ali će omogućiti i zaposlenima da lakše obavljaju poslove.

Anđelković ukazuje da veštačka inteligencija ubrzava procese, ali da je važno i da se sačuva tradicija.

„Tradiconalni poštanski sobraćaj, kada je reč o pismima, će postojati. Žao mi je na primer što nestaju razglednice. Dostava računa i pisma sve više će ići preko poštanskog sandučeta. Moramo zadržati tradiciju i prihvatiti nove tehnologija“, zaključuje v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari