"Na moje mesto primljen čovek blizak SNS": Poštar iz Ribara ispred svoje Pošte štrajkuje zbog gubitka posla 1Foto: Privatna arhiva

 

Od danas Saša Živković, koji još od letos štrajkuje zbog toga što mu nije produžen ugovor za radno mesto poštara u jagodinskom selu Ribare, radikalizovao je svoj štrajk. Živković, tokom radnog dana leži u ribarskoj pošti, svom selu u kome je i radio kao poštar, tokom radnog vremena od 7 do 14 sati.

– Nikome ne smetam. Korisnici usluga, dolaze i odlaze, a bila je i policija koja me nije dirala, kaže on za Danas.

Na podu u pošti u Ribarima (faktički predgrađu Jagodine), njegova vreća za spavanje, pored na stolici vojnički šlem, koji svedoči o vremenu koje je proveo kao pripadnik vojske Srbije (tada SRJ) tokom ratnih dešavanja na Kosovu 1999. godine.

Živković je rešio da svoj štrajk od danas radikalizuje, a kao što je Danas još pre dva meseca pisao, još od letos štrajkuje ispred pošte u Jagodini Razlog je što mu posle dve i po godine nije produžen ugovor za radno mesto potara u selu Ribare gde je radio kao poštar, odakle je i gde od danas štrajkuje.

Po njegovim rečima ugovor nije produžen zbog političkog šikaniranja, posle nedavnih lokalnih izbora, jer je podžao Dragana Markovića Palmu i Jednistvenu Srbiju a ne SNS.

– Na moje mesto primljen čovek blizak Srpskoj naprednoj stranci i krugovima oko Nikole Radosavljevića, predsednika Gradskog odbora SNS i narodnog poslanika iz Jagodine, podseća Živković, dodajući da se taj novi kolega danas nije pojavio na poslu, odnosno lokaciji gde on štrajkuje.

Takođe, od početka protesta Živković je u medjima isticao da je ratni veteran, učesnik rata 1999. godine („izašao” u dokumentarnom filmu „Voz” RTS-a), od početka do kraja NATO bombardovanja kao vojnik na redovnom služenju vojnog roka pripadnik čuvene 243. mehanizovane brigade. Nikada nije krio da je „zbog učešća u ratu” i dobio posao u pošti, posle protesta ispred Vlade Srbije gde je i on bio sa svojim kolegama iz „Gvozdenog puka”.

– Veterani su tada protestvovali iz različitih razloga, teške materijalne situacije, nemogućnosti da se operišu ili dođu do lekova, a ja zbog posla zato što sam i tada bio šikaniran. Pomogao mi je gospodin Ivica Kojić, iz predsednikovog kabineta a kod njega u moje ime je govorio Dejan Marković iz Kuršumlije, navodi Živković kako je tada primljen na radno mesto poštara ali pod ugovorom.

Pre nego što se zaposlio kao poštar Živković je takođe radio u pošti, sedam godina kao obezeđenje preko privatne agencije „Protekta”. Potom je dve i po godine radio „na ugovor” kao poštar.

– Ugovor mi jednostavno nisu produžili i to bi bilo to, kako on kaže, bez ikakvog obrazloženja.

U međuvremenu štrajkujući ispred pošte u Jagodini tražio je susret sa Zoranom anđelkovićem, v. d. direktorom Pošte Srbije tražeči da ga vrati na posao. Do Anđelkovića nije stigao ali je krajem avgusta bio na razgovoru sa rukovodiocima regionalne jedinice u Kragujevcu. Od toga, za sada ništa nije bilo.

– Više ne odustajem, ostajem da protestujem svakoga dana, tokom radnog vremena dok se direktor Anđelković ne pojavi u Ribarima ili me ne vrate na posao, odlučan je on.

O njegovom protestu prošle nedelje izveštavala je i TV N1 koju su povodom ovog slučaja, takođe kao i Danas pre dva meseca, uputili na kabinet generalnog direktora u Beogradu. U odgovoru koji su na N1 dobili kaže se „da JP Pošta Srbije ima ograničenje broja zaposlenih i preko tog broja nije moguće zapošljavati“.

Zbog ranije zakazanih obaveza i sastanaka koje je imala Danas nije uspeo  da stupi u kontakt sa Slađanom Pantović Perović, direktorkom regionalne jedinice pošte u Kragujevcu kod koje je Živković bio krajem leta. U kragujevačkoj pošti nam je rečeno da je direktorka upoznata sa njegovim slučajem, kao i da Saša Živković ima zakazan sastanak sa Milanom Popovićem, direktorom pošte u Jagodini u ponedeljak, 30. septembra u 10 sati.

On od tog sastanka, kako kaže, nište ne očekuje i nastavlja sa protestom.

– Ne pomeram se odavde svakog radnog dana. Jer ako ima posla za „razne sestriće i zetove” i stranačke aktiviste, mora da ima i za mene, završava Živković, očekujući da „neravda prema njemu bude ispravljena”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari