Ni privođenje kod sudije za prekršaje me nije pokolebalo: Poštar iz Ribara i dalje štrajkuje ispred pošte u kojoj je izgubio posao 1Foto: Privatna arhiva

 

Saša Živković, već treći dan protestuje zbog toga što mu nije produžen ugovor za radno mesto poštara u jagodinskom selu Ribare. Juče je priveden kod sudije za prekršaje u Jagodini koji mu je izrekao opomenu zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru a danas je protest nastavio ali ne u, već ispred ribarske pošte.

Živković, kao što je Danas već više puta protestvuje još od letos pošto mu posle dve i po godine rada u pošti nije produžen ugovor za radno mesto poštara u njegovom selu Ribare.

Više puta je isticao da mu ugovor nije produžen zbog političkog šikaniranja, posle nedavnih lokalnih izbora, jer je podžao Dragana Markovića Palmu i Jednistvenu Srbiju a ne SNS, kao i da je na njegovom bivšem radnom mestu primljen čovek blizak Srpskoj naprednoj stranci i krugovima oko Nikole Radosavljevića, predsednika Gradskog odbora SNS i narodnog poslanika iz Jagodine.

Tokom avgusta protestvovao je ispred glavne pošte u Jagodini a od srede, 25. septembra je svoj protest radikalizovao i tokom radnog vremena od 7 do 14 sati ležao je holu pošte u Ribarima gde je donedavno radio kao poštar.

Po njegovim rečima tokom svog protesta nije ometao korisnike usluga i zaposlene.

Ipak, juče prepodne su se pojavili policajci koji su ga odveli prvo u policisjku stanicu a potom i kod sudije za prekršaje u jagodini zbog remećenja javnog reda i mira.

– Kod sudije je bila i moja advokatica Ružica Nikolić, a sudija mi je izrekao opomenu jer sam navodno počinio prekršaj iz člana 8. stav 1. Zakona o javnom redu i miru, kaže Živković za Danas.

Takođe, Živkovića je sudija za prekršaje kaznio jer kod sebe nije imao ličnu kartu (kao ni bilo koji drugi validan dokument kojim bi se utvrdio njegov identitet) sa 5.000 dinara.

– To je u redu, jer zaista kod sebe nisam imao lilnu kartu, koja mi je zbog nekog posla ostala kod knjigovođe, iskren je Živković.

Od jutros je ponovo na istom mestu samo ne u samoj već ispred ribarske pošte sa transparentom kojim p(r)oziva direktora pošte u Jagodni Milana Popovića da podnese ostavku jer je navodno, po Živkovićevim rečima „zaposlio šuraka” i sestrića.

– Ne odustajem od protesta dok me ne vrate na posao, izričit je Živković, koji je više puta za Danas izjavljivao „jer ako ima posla za ’razne sestriće i zetove’ i stranačke aktiviste, mora da ima i za mene”.

Inače, U kragujevačkoj pošti nam je rečeno da je direktorka upoznata sa njegovim slučajem, kao i da Saša Živković ima zakazan sastanak sa Milanom Popovićem, direktorom pošte u Jagodini u ponedeljak, 30. septembra u 10 sati.

Za Danas Živković potvrđuje da će na sastanak otići, iako, realno, ništa konkretno ne očekuje od tog susreta.

U međuvremenu od pošte je dobio tužbu što nije razadužio radnu poštarsku uniformu u kojoj je komletno obučen protestvovao ispred pošte u Jagodini.

– Advokatica mi je rekla da je pošta bila dužna da, pošto mi nisu produžili ugovor za posao, u zakonskom roku od mesec dana pošalju obaveštenje i spisak stvari koje sam trebao da razdužim. Ja to od njih nikada nisam dobio, ističe naš sagovornik.

U međuvremenu i dalje je ispred pošte u svojim rodnim Ribarima i ne odustaje.

Da podsetimo, Saša Živković je do letos dve i po godine radio kao poštar u svom selu Ribare (faktički predgrađu Jagodine) „na ugovor”. Pre toga je takođe bioa angažovan u pošti, sedam godina kao obezeđenje preko privatne agencije „Protekta”.

Nikada pred medijima nije ni krio da je „zbog učešća u ratu” kao ratni veteran i dobio posao u pošti, posle protesta ispred Vlade Srbije pre nekoliko godina gde je i on bio sa svojim kolegama iz „Gvozdenog puka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari