Poštari kažu da ne pregovaraju sa Vladom: "Dok nam se ne refundiraju dnevnice i ne poveća plata, obustava se nastavlja" 1Foto: Privatna arhiva

Radnici Pošte koji štrajkuju u Novom Sadu kažu da niko nije ovlašten da pregovara u njihovo ime, ako se takav danas pojavi na razgovorima u Vladi Srbije.

Ističu da nemaju predstavnike i da ne idu ni na kakve dogovore u Vladu, te da sve što tamo bude eventualno utanačeno, oni ne prihvataju. Ovo je treća nedelja kako pošiljke, pisma, a sada i računi ne stižu u mnoge delove Srbije.

– Po našim saznanjima sindikati samovoljno učestvuju u tim pregovorima. Tu nema naših predstavnika. Danas je uplaćena plata za oktobar mesec. Svim radnicima u obustavi odbijene su dnevnice, što je samo izazvalo još veći revolt i odlučnost za dalju obustavu. Inače na platnim listama i stoji reč „obustava rada“, što nijedan zakon ne poznaje. Dok Zakon o radu jasno definiše da se ne mogu izreći dve kazne za isti „prekršaj“, a kaznu smo vec dobili u vidu upozorenja otkaza ugovora o radu – rekao je radnik Pošte u Novom Sadu.

Kako kaže, postoji i ponuda koja bi mogla dovesti do mogućeg razrešenja situacije, ali nikako ne mogu da prihvate uzimanje dnevnica.

– Generalno, postoji određena ponuda, nezvanična, koja je delimično prihvatljiva. Ali pošto su nam skinuli dnevnice, a ministar Jovanović obećao da neće, dok se ne refundira sve oduzeto i ne da povećanje na osnovnu platu, obustava se nastavlja. Prema informacijama koje imamo, na promenu logoa Pošte je potroseno milion i po evra iako je razlika gotovo neprimetna, dok se milionska sredstva takođe troše na razna sponzorstva, a za radnike za to vreme nema para – nastavio je naš sagovnik.

Zahtevi poštara su i dalje isti:

– Momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca jer nedostaje radnika.
– Momentalno povećanje plate od minimum 30 odsto.
– Isplata zarade iz dobiti za pretprošlu godinu do kraja oktobra.
– Prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca (izaslanja kao vid zastrašivanja, stimulacije kao vid nagrađivanja poslušnika).
– Zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari