Izložba pod nazivom „Duh Leonarda u Užicu“ otvorena je u užičkom Narodnom muzeju i može se pogledati do 7. marta. Posle Novog Sada i Kikinde, Užice je treći grad u Srbiji koji je ugostio tu postavku, zahvaljujući saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom u Novom Sadu, parkom Ada Nord i Eko-muzejom Ada di Leonardo u Italiji.


Crteži, skice, makete, ali i fotografije predela u kojima je stvarao slavni umetnik, naučnik i izumitelj deo su postavke Eko-muzeja Ada Nord, u blizini Milana, koji se bavi istraživanjem života i dela italijanskog genija. Posebno su zanimljive makete mašina koje je razvijao i koristio pri svojim istraživanjima hidraulike.

Paolo Maruči, direktor Italijanskog kulturnog centra u Novom Sadu, istakao je da postoji i specifična veza između parka Ada Nord i Užica, jer ih, kako je rekao, povezuju hidrocentrale i dva velika naučnika.

– Ono što na neki način povezuje ovu izložbu i Užice su dva velika naučnika – Nikola Tesla, po čijim principima je u Užicu napravljena prva hidrocentrala posle Nijagare, i Leonardo, po čijim radovima je izgrađena hidrocentrala Pertini u blizini Milana – kazao je Maruči i posebno ukazao na edukativni karakter te postavke.

Regionalni park Ada Nord nastao je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i zahvata zaštićeno prirodno područje od 5.650 hektara, ali predstavlja i uspešan spoj turističkih i prirodnih resursa sa bogatim kulturnim nasleđem tog regiona.

– Cilj izložbe je da nam približi delo slavnog Leonarda, ali i koncept eko-muzeja, jer Muzej Ada di Leonardo pripada mreži eko-muzeja Lombardije. To je muzeološki koncept koji duže od četiri decenije ima vrlo značajnu ulogu u Evropi i svetu, jer promoviše celokupno kulturno i prirodno nasleđe, a stanovnici tog kraja su istovremeno čuvari, nosioci i korisnici tog nasleđa – poručila je Katarina Digandžić Mićunović, kustoskinja užičkog Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari