Postavka za dva velika jubileja 1

U ovdašnjoj Univerzitetskoj galeriji za četvrtak je zakazano otvaranje izložbe pod nazivom „Poslednja decenija Save Šumanovića“, koja se organizuje povodom četiri decenije postojanja i rada Univerziteta u Kragujevcu kao i 120 godina od rođenja velikog slikara.

Na otvaranju će, prema oficijelnoj najavi, rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević i Vesna Burojević, direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida. Ova kolekcija, prema oficijelnoj informaciji, sadrži 45 slika koje je Šumanović naslikao od 1930. godine do smrti 1942. Otkriće o Savi Šumanoviću koje je Galerija iz Šida ponudila javnosti izložbom jeste novo tumačenje triptiha „Beračice“, koje su iz 1942. godine. S obzirom da je Savin metod rada slikanje u ciklusima, smatralo se da su tri platna Beračica početak ciklusa koji je prekinut Savinom smrću, kao i da su na njima predstavljene snažne mlade žene, većina ih nosi korpe pune grožđa, sunce sija kao da je najlepši dan jula, a u sredini središnje kompozicije se prostiru njive su zrelog žita.

Vesna Burojević, međutim, smatra da Beračice ne treba tako tumačiti. Ona podseća da je porodica Šumanović posedovala velike vinograde i da je Sava sigurno znao sve o vinogradarstvu, pa i da se grožđe bere u septembru i oktobru kad više niko ne hoda bos, da u berbi učestvuju žene, ali da korpe nose muškarci, da su ogromna burad puna grožđa u realnosti uvek na zaprežnim kolima, a ne na zemlji kao na triptihu, zato što ih je nemoguće podići i prevesti do mesta gde se cedi grožđe, kao i što je sigurno znao da u prirodi grožđe i žito ne zriju istovremeno. Zato direktorka Galerije ovde vidi hrišćanske simbole:

– Berba u hrišćanstvu predstavlja Strašni sud. U Šumanovićevoj berbi učestvuje 12 snažnih žena, kao 12 apostola, koje sa neverovatnom lakoćom, kao da lebde, nose korpe pune crnog grožđa od kojeg se dobija crno vino koje predstavlja krv Hristovu. Hleb od zrelog žita sa njive u Svetoj tajni pretvara se u telo Hristovo. Bosa stopala beračica su čista, kao i njihove kecelje i marame, i asociraju na čistotu duše. Usta su im otvorena, nešto nam govore sa platna. Bez nagoveštaja napora na licima, pogleda uprtog u nebo, ili klečeći u molitvenom položaju, beračice se mole za spasenje duša.

„Cinoberi stabilizovani“

Na poleđini treće slike triptiha, Sava Šumanović je zabeležio: „Na slici su 26. avgusta 1942. cinoberi stabilizovani sa krap-kadmiumom i malo bele.“ Dva dana nakon toga je streljan. Priča se da je Savi javljeno za raciju, ali da on nije želeo da ode iz kuće i ostavi svoje slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari