Irački kurdski lideri izjavili su juče da su postigli važan dogovor s centralnom vladom u Bagdadu povodom zakona za podelu prihoda od iračke nafte koju Bušova administracija vidi kao jednu od referentnih tačaka u pokušaju da podstakne nacionalno pomirenje. Ašti Havrami, ministar za nacionalne resurse u kurdskoj regionalnoj vladi, rekao je da je tekst dogovora završen 48 sati posle „žestokog cenkanja“ s Bagdadom.

Irački kurdski lideri izjavili su juče da su postigli važan dogovor s centralnom vladom u Bagdadu povodom zakona za podelu prihoda od iračke nafte koju Bušova administracija vidi kao jednu od referentnih tačaka u pokušaju da podstakne nacionalno pomirenje. Ašti Havrami, ministar za nacionalne resurse u kurdskoj regionalnoj vladi, rekao je da je tekst dogovora završen 48 sati posle „žestokog cenkanja“ s Bagdadom. Dogovor predstavlja „sporazum o deljenju prihoda“, veoma je transparentan i od njega će imati koristi svi Iračani i pomoći će da zemlja ostane nepodeljena, izjavio je Havrami. Prihodi od iračke nafte prošle godine su činili 93 odsto od ukupnog federalnog budžeta. Irak prodaje oko 1,6 miliona barela nafte dnevno.
Havrami je izjavio da zakon obezbeđuje postavljanje dva „regulisana i praćena“ računa na koja će biti „slagani“ unutrašnji i spoljašnji prihodi. Spoljašnji račun će uključivati stavke kao što su zarade od izvoza nafte i novac od inostranih donatora, dok će unutrašnji račun sadržati uglavnom novac od carina i taksi. Federalna vlada u Bagdadu uzimaće koliko joj je neophodno, a ostatak će automatski biti distribuiran kurdskoj regionalnoj vladi koja bi dobila 17 odsto i iračkim guvernerima „u skladu s njihovim ovlašćenjima“. Prihodi od nafte biće distribuirani mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari