Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u njenim laboratorijama potvrđeno da je gripom H1N1 zaraženo 985 osoba u 20 zemalja, uključujući El Salvador i Kolumbiju, i da je u Meksiku 25 osoba umrlo od te bolesti. Prema najnovijim podacima u Meksiku je virusom gripa zaraženo 590 osoba, a u SAD 226, gde je umrla jedna osoba. Rečje o detetu poreklom iz Meksika.

Ipak, ministar zdravlja Meksika Hoze Angel Kordova ocenio je da epidemija ipak ulazi u „mirniju fazu“, ali je pozvao stanovništvo da i dalje bude na oprezu. I predsednik Meksika Felipe Kalderon izjavio je da je zemlja na putu da prevaziđe epidemiju i urgentnu situaciju. „Uspeli smo da ograničimo ili bar umanjimo brzinu širenja virusa, da bismo suzbili epidemiju“, rekao je Kalderon za državnu televiziju, ocenivši da se vlasti „korektno“ nose sa sanitarnom krizom. Kalderon je istovremeno kazao da se očekuje da većod sutra počne obnova ekonomskih aktivnosti.

Rusija je zbog pojave gripa tipa A proširila zabranu uvoza mesa na proizvode iz Španije, Kanade i nekih saveznih država SAD, saopštila je ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu. Ruske vlasti su zabranile uvoz mesa iz Južne Karoline, pošto se ta savezna američka država „nalazi u prvoj zoni rizika“, navodi se u saopštenju ruske službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu. Rusija je većobustavila uvoz mesa iz Kalifornije, Teksasa i Njujorka i uvoz svinjetine iz više od 10 saveznih američkih država. Zabranjen je i uvoz svinjskog mesa iz Španije i kanadskih pokrajina Britanska Kolumbija, Nova Škotska i Ontario, koje se nalaze „u drugoj zoni rizika“. Prema najnovijim podacima SZO u Kanadi je registrovano 85 zaraženih osoba, u Španiji 40, Velikoj Britaniji 15, Nemačkoj osam, Novom Zelandu četiri, Izraelu tri, Salvadoru i Francuskoj po dva, i po jedan u Hongkongu, Kostariki, Kolumbiji, Danskoj, Islandu, Italiji, Holandiji, Južnoj Koreji i Švajcarskoj. SZO čeka na podatke o širenju virusa van američkog kontinenta pre nego što odluči da povisi stepen uzbunjivanja sa petog na šesti stepen i proglasi pandemiju.

Kon: Širenje virusa u Srbiji na jesen

Beograd – Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju Predrag Kon izjavio je danas da će se novi virus gripa tipa A (N1H1) sigurno i dalje širiti i da se njegova pojava trenutno može očekivati na južnoj hemisferi, pre svega u Australiji. „Širenje tog virusa je nezaustavljivo. Na našim prostorima u značajnijem broju oboljevanje se može očekivati na jesen i na zimu. To je novi virus i ovo su samo pretpostavke, a sigurno je da će se on i dalje širiti“, kazao je Kon. On je dodao da je ovo period godine kad se grip uobičajeno gasi i nestaje i da se njegova pojava trenutno može očekivati na južnoj hemisferi, pre svega u Australiji. Beta

Makedonija sprema karantinski objekat

Skoplje – Iako u Makedoniji nije registrovan do sada nijedan slučaj obolelih od virusa meksičkog gripa vlasti u Skoplju su pokrenule niz akcija u slučaju da budu registrovani slučajevi smrtonosnog virusa tipa A (X1H1). Od Kompanije Roš većje nabavljeno 100.000 kutija leka „tamiflu“, a biće rezervisano i dodatnioh sto hiljada kutija leka za slučaj pojave oboljenja.

Većj e pokrenuta i akcija za nabavku uređaja koji detektuje virus „meksičkog gripa“, dok sve bolnice većsada imaju obavezu da obezbede prostor za izolaciju mogućih pacijenata. Ministar odbrane Makedonije Zoran Konjanovski od vlade je dobio zadatak da obezbedi lokaciju, odnosno kasarnu za evetualnu karantinsku izolaciju. Ministarstvo zdravlja većje počelo obuku lekara iz sektora primarne zaštite kako bi bili spremni da uoče simptome smrtonosnog virusa. V.Ristić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari