Stranka Savez bačkih Bunjevaca zatražila je da članovi Bunjevačkog nacionalnog saveta koji imaju hrvatska dokumenta i koji su se izjasnili kao Hrvati, napuste ovaj nacionalni savet, saopšteno je juče na konferenciji za štampu ove stranke. SSB je pre svega pozvao člana BNS Aleksandra Matkovića da javno kaže ima li hrvatska dokumenta.

Mirko Bajić, predsednik pomenute stranke, rekao je da bi rešenje Ministarstva kojim je odbijen upis mr Suzane Kujundžić kao predsednika BNS i potvrđeno da Branko Pokornić ostaje i dalje predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine trebalo bi da stavi tačku na sukobe unutar ovog nacionalnog saveta, ali da to ipak neće zaustaviti procese koje je grupa članova saveta započela a koji imaju za cilj da naprave raskol u savetu.

– Razlog za takvu sumnju nalazimo u činjenici da postoje ljudi koji su ušli u Bunjevački nacionalni savet u nameri da utiču da se bunjevački nacionalni savet pripoji hrvatskom, a Bunjevci pripoje Hrvatima i postanu poput Šokaca danas. Mi odavno imamo informacije da postoje razgovori o tome i ukazujemo na to, a sada je valjda svima jasno šta se zapravo događa u Nacionalnom savetu i delu institucija bunjevačke nacionalne zajednice. To je otvoreno izneo i Petar Kuntić, predsednik DSHV i narodni poslanik hrvatske nacionalne zajednice, rekavši javno na lokalnoj televiziji da su letos vođeni razgovori sa frakcijom, tj. grupom visokih funkcionera bunjevačkih institucija o ujedinjenju bunjevačkog i hrvatskog nacionalnog saveta u jedan jedinstven nacionalni savet i pripajanju Bunjevaca Hrvatima pod jednim imenom Hrvati – Bunjevci. Naročito je posle posete predsednika Skupštine Srbije bunjevačkim institucijama, koja je praktično dala legitimitet bunjevačkoj nacionalnoj zajednici, otpočela hajka na predsednika nacionalnog saveta Branka Pokornića i na mene, predsednika SBB i direktora Bunjevačkog informativnog centra – rekao je Mirko Bajić.

Po njemu cilj je bio smeniti aktuelnog predsednika Saveta, napraviti raskol i dovesti ljude koji će raditi na pripajanju Bunjevaca Hrvatima.

– Niko ne može Bunjevcima da uskrati pravo na izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti i na formiranje institucija kojima se legitimiše postojanje nacionalne manjine, to možemo samo mi sami. Bunjevci će prestati da postoje kao samostalna nacionalna zajednica samo ako sami sebe ukinu, odnosno ako prestane da postoji Nacionalni savet i institucije koje je Savet osnovao. Upravo to je cilj grupe ljudi, koji su u nacionalni savet ušli sa zadatkom da postave „svog predsednika“. Verujemo i to da deo članova Saveta koji je u tome učestvovao prisustvujući nelegitimnoj sednici i smenjujući Branka Pokornića i UO NIU BIC-a, nije imao saznanja o kontaktima i namerama pojedinaca, i da će u buduće normalno učestvovati u radu Saveta – izneo je Bajić.

Savez bačkih Bunjevaca je inače dao punu podršku dosadašnjem predsedniku Saveta Branku Pokorniću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari